Fluorid
20. januar 2025
Få fødevarer indeholder fluorid, også kaldet fluor. Enkelte undtagelse er te, fisk og skaldyr, ellers agerer vand og tandpasta de primære kilder til fluorid. Fluorid har ingen kendte funktioner i kroppen og anses derfor ikke for at være essentielt. Man ved at fluorid binder sig til calcium i skelettet og omkring tandvæv, hvilket gør tænderne mere syreresistente.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
I tabellen ses anbefalede daglige indtag af fluorid.
Kvinder |
Mænd |
|
Provisorisk AR |
2,6 mg |
3,0 mg |
AI |
3,2 mg |
3,7 mg |
AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Der findes ingen data på fluorid indtag i de nordiske lande. Det øvre niveau for fluorid indtag er sat til 7 mg pr. dag.
Risikogrupper
Der findes ingen kendte bivirkninger som følge af fluoridmangel, og derfor ingen definerede risikogrupper.
For meget og for lidt fluorid
Da der ikke er identificeret mangelsymptomer fra fluorid, er der ikke fastlagt et nedre niveau for fluorid indtag. De mest normale bivirkninger ved højt indtag af fluorid er flourose, altså misfarvning af tænderne. Andre symptomer på højt indtag er akut kvalme, mavesmerter og opkast. Fluorid påvirker mineraliseringen af skelettet, og et højt indtag øger risikoen for knoglebrud. Der er identificeret dødelige doser hos voksne og børn på henholdsvis 2,2 g/ kg kropsvægt og 15 mg/ kg kropsvægt.
Kilder og biotilgængelighed
Vand er den primære kilde til fluorid, da biotilgængeligheden er meget høj (>90%). I fødevarer kan den variere fra 2-79% og det menes at være afhængig af pH og mineralindhold. Specifikt ved højt indhold af calcium i kosten er biotilgængeligheden lav.
Eksempler på fluorid i forskellige fødevarer
Indhold af fluorid pr. 100 g |
|
Marinerede sild |
280 µg |
Røgede sild |
110 µg |
Rejer, konserves |
80,0 µg |
Laks, atlantisk, vild, saltet |
30,0 µg |
Indhold af fluorid pr. 100 g |
|
Knækbrød |
100 µg |
Rugbrød |
60,0 µg |
Broccoli, kogt |
4,00 µg |
Gul sennep |
1,50 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024