Jod

01. december 2023

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Jod er en del af hormonerne thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), der begge har betydning for stofskiftet, vækst og reproduktion. Jod optages fra blodet i skjoldbruskkirtlen, hvor disse hormoner dannes.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af jod.

 

Kvinder

Mænd 

Børn 1-10 år 

100 µg

100 µg

11-14 år 

120 µg

130 µg 

15-17 år

120 µg 

140 µg 

18- >70 år

150 µg 

150 µg 

Gravide 

200 µg 

 

Ammende 

200 µg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskerne får i gennemsnit 242 µg jod pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 224 µg jod pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 262 µg jod pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Mejeriprodukter udgør den største kilde til jod i danskernes kost. Forskellige fødevaregruppers bidrag til jod ses af nedenstående diagram. Under diverse i diagrammet udgør jodberiget salt en stor andel. Siden 2000 er almindelig bordsalt og brødsalt beriget med jod, og derfor er de fleste godt dækket ind.

Kilde: Alt om Kost

For meget og for lidt jod

½ liter mælk vil tilføre 116,5 µg jod i kosten, hvilket er 78 % af NNA for voksne. Marine fødevarer indeholder høje mængder af jod, og ville derfor kunne bidrage væsentligt til jodforsyningen, hvis vi spiste mere fisk og skaldyr. Dog skal man passe på med at spise tang hver dag. Tang har et meget højt indhold af jod.

Jodindholdet i vegetabilske produkter varierer efter jordbundens sammensætning.

På grund af den obligatoriske jodberigelse af salt vil man, hvis man spiser en dansk normalkost, have lille risiko for at få for lidt jod.

Kilder og biotilgængelighed

Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne jod fra:

Absorptionen af jod foregår effektivt, dvs. næsten alt, hvad der bliver indtaget, bliver absorberet.

Eksempler på jod i forskellige fødevarer

 

Indhold af I pr. 100 g 

Hummer, rå 

700 µg

Torskelever, rå  

500 µg

Torsk, rå 

253 µg

Musling, rå

140 µg

Kryddersild  

35 µg

Stenbiderrogn 

27 µg

Minimælk 0,5 % 

23 µg

Æg, hele, rå 

21 µg

Reje, kogt 

17 µg

Cocktailpølser 

14 µg

Ost, fast, 30+ 

14 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af I pr. 100 g 

Rugbrød, mørkt 

22 µg

Franskbrød 

21 µg

Hirseflager 

5 µg

Sorte oliven, i olie 

5 µg

Gulerod, rå 

3 µg

Bulgur 

3 µg

Daddel, tørret 

2 µg

Porre 

1 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...