Kalium
01. december 2023
Kalium er vigtigt for kroppen, da det bl.a. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Derudover er kalium også med til at regulere syre-base-balancen i kroppen.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det daglige anbefalede indtag af kalium.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
850 mg |
850 mg |
Børn 4-6 år |
1150 mg |
1150 mg |
Børn 7-10 år |
1800 mg |
1800 mg |
11-14 år |
2400 mg |
2550 mg |
15-17 år |
2850 mg |
3400 mg |
18- >70 år |
3500 mg |
3500 mg |
Gravide |
3500 mg |
|
Ammende |
3500 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Kalium i kosten
Danskerne får gennemsnitligt 3,4 g kalium i kosten pr. dag. Kvinder indtager gennemsnitligt 3,0 g kalium pr. dag, og mænd indtager gennemsnitligt 3,7 g kalium pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Mangel på kalium i kosten ses meget sjældent hos raske, da kalium er et mineral, der findes i mange former for fødevarer. Observationelle studier viser, at et indtag over 3,5 g/dag forbindes med reduceret risiko for slagtilfælde, og interventionsstudier peger på, at samme niveau for indtag har positiv indvirkning på blodtryk, især hos mennesker med højt blodtryk og højt saltindtag.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
For meget og for lidt kalium
Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 17 % af kalium i den danske kost. Hvis mælken fjernes, falder den gennemsnitlige kaliumforsyning ned til omkring 80 % af anbefalingen, men kan nemt erstattes fra andre produkter. Kalium findes i alle fødevarer, omend i meget forskellige mængder. Tørret frugt og nødder topper, dernæst rodfrugter, kål og kartofler, men kød og fisk er også kaliumrige. Mælk og ost indeholder ikke store mængder kalium. Det pæne bidrag til kostens kaliumforsyning skyldes et gennemsnitligt indtag af mælk og mejeriprodukter på 365 g dagligt.
En varieret vegetarkost kan godt dække vores kaliumbehov.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Kilder og biotilgængelighed
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne kalium fra:
Omkring 90 % af det kalium, man spiser, bliver absorberet.
Kalium er vandopløseligt, og noget af mineralet mistes derfor ved kogning.
Eksempler på kalium i forskellige fødevarer
|
Indhold af kalium pr. 100 g |
Mørbrad fra gris |
480 mg |
Sild, røget |
290 mg |
Helleflynder, rå |
398 mg |
Tun, rå |
363 mg |
Torsk, filet, rå |
338 mg |
Bacon i tern, rå |
283 mg |
Roastbeef |
280 mg |
Kalvelever, rå |
340 mg |
Kyllingekød, rå |
281 mg |
Lammekød, rå |
218 mg |
Minimælk, 0,5 % |
157 mg |
Ost, fast, 30+ |
81 mg |
|
Indhold af kalium pr. 100 g |
Sojabønner, tørrede |
1680 mg |
Hasselnød, tørret |
600 mg |
Daddel, tørret |
643 mg |
Pastinak, rå |
635 mg |
Cashewnød, tørristet |
565 mg |
Persillerod, rå |
562 mg |
Rosenkål, rå |
483 mg |
Avocado, rå |
434 mg |
Kartoffel, rå |
414 mg |
Blomkål, rå |
268 mg |
Æble |
118 mg |