Kalium

01. december 2023

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Kalium er vigtigt for kroppen, da det bl.a. er med til at regulere nerve- og muskelfunktioner samt blodtrykket. Derudover er kalium også med til at regulere syre-base-balancen i kroppen. 

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det daglige anbefalede indtag af kalium.

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

850 mg 

850 mg 

Børn 4-6 år

1150 mg 

1150 mg 

Børn 7-10 år 

1800 mg 

1800 mg 

11-14 år 

2400 mg 

2550 mg 

15-17 år

2850 mg 

3400 mg 

18- >70 år

3500 mg

3500 mg 

Gravide 

3500 mg 

 

Ammende 

3500 mg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Kalium i kosten

Danskerne får gennemsnitligt 3,4 g kalium i kosten pr. dag. Kvinder indtager gennemsnitligt 3,0 g kalium pr. dag, og mænd indtager gennemsnitligt 3,7 g kalium pr. dag.  

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Mangel på kalium i kosten ses meget sjældent hos raske, da kalium er et mineral, der findes i mange former for fødevarer. Observationelle studier viser, at et indtag over 3,5 g/dag forbindes med reduceret risiko for slagtilfælde, og interventionsstudier peger på, at samme niveau for indtag har positiv indvirkning på blodtryk, især hos mennesker med højt blodtryk og højt saltindtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

For meget og for lidt kalium

Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 17 % af kalium i den danske kost. Hvis mælken fjernes, falder den gennemsnitlige kaliumforsyning ned til omkring 80 % af anbefalingen, men kan nemt erstattes fra andre produkter. Kalium findes i alle fødevarer, omend i meget forskellige mængder. Tørret frugt og nødder topper, dernæst rodfrugter, kål og kartofler, men kød og fisk er også kaliumrige. Mælk og ost indeholder ikke store mængder kalium. Det pæne bidrag til kostens kaliumforsyning skyldes et gennemsnitligt indtag af mælk og mejeriprodukter på 365 g dagligt.

En varieret vegetarkost kan godt dække vores kaliumbehov.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Kilder og biotilgængelighed

Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne kalium fra:

 

Omkring 90 % af det kalium, man spiser, bliver absorberet.

Kalium er vandopløseligt, og noget af mineralet mistes derfor ved kogning.

Eksempler på kalium i forskellige fødevarer

 

Indhold af kalium pr. 100 g 

Mørbrad fra gris

480 mg

Sild, røget

290 mg

Helleflynder, rå

398 mg

Tun, rå

363 mg

Torsk, filet, rå

338 mg

Bacon i tern, rå

283 mg

Roastbeef

280 mg

Kalvelever, rå

340 mg

Kyllingekød, rå  

281 mg

Lammekød, rå  

218 mg

Minimælk, 0,5 %  

157 mg

Ost, fast, 30+  

81 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af kalium pr. 100 g 

Sojabønner, tørrede

1680 mg

Hasselnød, tørret  

600 mg

Daddel, tørret  

643 mg

Pastinak, rå  

635 mg

Cashewnød, tørristet

565 mg

Persillerod, rå

562 mg

Rosenkål, rå

483 mg

Avocado, rå  

434 mg

Kartoffel, rå

414 mg

Blomkål, rå 

268 mg

Æble

118 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...