Mangan

20. januar 2025

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Mangan er et hyppigt forekommende grundstof i både naturen og i fødevarer. Det kan spores i alt væv, og er involveret i syntese og aktivering af enzymer, samt agerer co-faktor til metalloenzymer. Mangan er også nødvendigt for metabolisme af proteiner, aminosyrer, lipider, kulhydrater og så indgår det i vedligeholdelsen af mitokondrier ved at beskytte mod oxidering. Yderligere spiller det en vigtig rolle i reproduktion, knogleopbygning, immunsystemets funktionalitet, regulering af blodglukose og cellens energidepoter, fordøjelsen og koagulering. 

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

I tabellen ses anbefalede daglige indtag af mangan. 

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

2,4 mg

2,4 mg

AI

3 mg

3 mg

 AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

I nordiske lande varierer indtaget af mangan mellem 3 og 7 mg/dag, dog har flest lande et indtag omkring 4 mg/dag. I Danmark er medianindtaget af mangan henholdsvis 2,1 mg pr. dag for børn i alderen 1-3 år og 3,9 g pr. dag for kvinder i alderen 65-75 år. Data fra andre befolkningsgrupper er utilgængelig.

Kilde: https://doi.org/10.29219/fnr.v68.10367 (Kippler & Oskarsson, 2023)

Risikogrupper

Der ikke blevet identificeret nogle risikogrupper. 

For meget og for lidt mangan

Da mangel på mangan er yderst sjældent kender man kun til mangelssymptomer fra eksperimentalt kontrollerede forhold. De observerede symptomerne var varmeknopper, eksem og sænket plasma kolesterol, dog normaliseres niveauet ved genetablering af mangan i diæten. For højt indtag af mangan er blevet forbundet med uspecifikke neurologiske symptomer, metabolisk syndrom og type-2-diabetes, men evidensen er svag.

Kilder og biotilgængelighed

Mangan findes i produkter som cerealier, frugt, bælgfrugter, nødder, chokolade, skaldyr og drikkevarer som kaffe, te og vand. Det menes at mindre end 10% af alt mangan optages af kroppen via absorption i tarmsystemet. De foreslåede mekanismer for absorption er passiv og aktiv diffusion til blodstrømmen, men flere studier er påkrævet for at fastslå dette. 

Kilde: https://doi.org/10.29219/fnr.v68.10367 (Kippler & Oskarsson, 2023)

Eksempler på mangan i forskellige fødevarer

 

 

Indhold af mangan pr. 100 g 

Blodpølse

6,80 mg

Blåmuslinger

0,40 mg

Griselever

0,39 mg

Okselever

0,38 mg

Østers

0,33 mg


 

Indhold af mangan pr. 100 g 

Teblade

71,0 mg

Hasselnødder

6,93 mg

Havregryn

5,80 mg

Chiafrø

4,40 mg

Pekannødder

4,50 mg

Persille

2,70 mg

Spinat

1,70 mg

Jordnøddesmør

1,52 mg

Te, drikkeklar

0,16 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...