Molybdæn
20. januar 2025
Molybdæn findes i mange forskellige mad- og drikkevarer. De primære kilder er grønsager, korn- og mælkeprodukter. Molybdæn er en co-faktor for enzymerne xanthin oxidase, sulfit oxidase, aldehyd oxidase og ”mitochondrial-amidoxime-reducing component” (mARC). Disse enzymer indgår i oxidering af puriner til urinsyre, katabolismen af svovl-indeholdende aminosyre, samt metabolismen af aromatiske aldehyder og heterocykliske forbindelser.
Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af molybdæn.
Kvinder |
Mænd |
|
Provisorisk AR |
52 µg |
52 µg |
AI |
65 µg |
65 µg |
AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Det gennemsnitlige indtag af molybdæn for børn i de nordiske lande menes at være 30 µg pr. dag og for voksne 60-172 µg pr. dag.
Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023
Risikogrupper
Der er ikke rapporteret nogle tilfælde af molybdænmangel blandt sunde mennesker.
For meget og for lidt molybdæn
Ved klinisk induceret molybdæn mangel observerede forskere symptomer som irritation, natteblindhed, lav plasma methionin og serum urinsyre, takykardi, takypnø, samt reducerede koncentrationer af sulfat, thiosulfat og urinsyre i urinen.
For højt indtag er forbundet med øget plasma urinsyre koncentrationer, nedsat nyrefunktion og gigtlignende symptomer.
Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023
Kilder og biotilgængelighed
Molybdæn kommer i forskellige former i fødevarer, og derfor varierer biotilgængeligheden. 90-100% af vandopløseligt molybdæn (MoO42-) kan absorberes fra fordøjelsen. Tidligere studier viser at mo-lybdæn beriget fødevarer har en højere biotilgængelighed (70-90%) end produkter, hvor molybdæn allerede er frit tilgængeligt (50-80%). Fra en naturligt varieret diæt siges biotilgængeligheden at være omkring 76-83%.
Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023
Eksempler på molybdæn i forskellige fødevarer
Indhold af molybdæn pr. 100 g |
|
Griselever |
200 µg |
Okselever |
170 µg |
Creme fraiche 38% |
20,0 µg |
Spegepølse |
10,0 µg |
Danbo, 45+ |
6,00 µg |
Mozzarella 45+ |
6,00 µg |
Ål, røget |
5,00 µg |
Indhold af molybdæn pr. 100 g |
|
Edamamebønner(sojabønner) |
130 µg |
Kikærter, kogte, konserves |
115 µg |
Kidneybønner, kogte, konserves |
85,5 µg |
Peberfrugt |
70,0 µg |
Sojadrik |
67,0 µg |
Rødkål |
50,5 µg |
Grønkål |
47,5 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024