Molybdæn

20. januar 2025

Molybdæn findes i mange forskellige mad- og drikkevarer. De primære kilder er grønsager, korn- og mælkeprodukter. Molybdæn er en co-faktor for enzymerne xanthin oxidase, sulfit oxidase, aldehyd oxidase og ”mitochondrial-amidoxime-reducing component” (mARC). Disse enzymer indgår i oxidering af puriner til urinsyre, katabolismen af svovl-indeholdende aminosyre, samt metabolismen af aromatiske aldehyder og heterocykliske forbindelser.

Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af molybdæn.

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

52 µg

52 µg

AI

65 µg

65 µg

AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Det gennemsnitlige indtag af molybdæn for børn i de nordiske lande menes at være 30 µg pr. dag og for voksne 60-172 µg pr. dag.

Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023

Risikogrupper

Der er ikke rapporteret nogle tilfælde af molybdænmangel blandt sunde mennesker. 

For meget og for lidt molybdæn

Ved klinisk induceret molybdæn mangel observerede forskere symptomer som irritation, natteblindhed, lav plasma methionin og serum urinsyre, takykardi, takypnø, samt reducerede koncentrationer af sulfat, thiosulfat og urinsyre i urinen. 
For højt indtag er forbundet med øget plasma urinsyre koncentrationer, nedsat nyrefunktion og gigtlignende symptomer.

Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023

Kilder og biotilgængelighed

Molybdæn kommer i forskellige former i fødevarer, og derfor varierer biotilgængeligheden. 90-100% af vandopløseligt molybdæn (MoO42-) kan absorberes fra fordøjelsen. Tidligere studier viser at mo-lybdæn beriget fødevarer har en højere biotilgængelighed (70-90%) end produkter, hvor molybdæn allerede er frit tilgængeligt (50-80%). Fra en naturligt varieret diæt siges biotilgængeligheden at være omkring 76-83%.

Kilde: Oskarsson & Kippler, 2023

Eksempler på molybdæn i forskellige fødevarer


 

Indhold af molybdæn pr. 100 g 

Griselever

200 µg

Okselever

170 µg

Creme fraiche 38%

20,0 µg

Spegepølse

10,0 µg

Danbo, 45+

6,00 µg

Mozzarella 45+

6,00 µg

Ål, røget

5,00 µg

 

 

Indhold af molybdæn pr. 100 g 

Edamamebønner(sojabønner)

130 µg

Kikærter, kogte, konserves

115 µg

Kidneybønner, kogte, konserves

85,5 µg

Peberfrugt

70,0 µg

Sojadrik

67,0 µg

Rødkål

50,5 µg

Grønkål

47,5 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...