Selen

01. december 2023

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Selen er en vigtig antioxidant, og er bl.a. vigtig for immunsystemets reaktion på infektioner. Selen indgår desuden i dannelse af nerver.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af selen.

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

20 µg 

20 µg 

Børn 4-6 år

25 µg 

25 µg 

Børn 7-10 år 

40 µg 

40 µg 

11-14 år 

60 µg 

65 µg 

15-17 år

70 µg 

85 µg 

18-24 år

80 µg 

90 µg 

25-70 år

75 µg 

90 µg 

> 70 år 

75 µg

85 µg

Gravide 

90 µg 

 

Ammende 

85 µg

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskernes får i gennemsnit 50 µg selen pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 44 µg selen pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 57 µg selen pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Veganere samt personer, der eksperimenterer med forskellig grad af udelukkelse af animalske produkter fra kosten, kan være i risiko for selenmangel.

For meget og for lidt selen

Kød, fjerkræ og æg bidrager samlet med 41% af danskernes selenforsyning, fisk 20%, mælk og mejeriprodukter med 16% og brød og kornprodukter med 14%. Vælger man at leve vegetarisk, mister man således ca. 40% af sin selenforsyning og ca. 3/4, hvis man også fravælger mejeriprodukter og fisk.

Fravælger man mælk og gluten i kosten mistes i størrelsesorden 25% af selenforsyningen.

Indholdet af selen i vegetabilske produkter afhænger i høj grad af selenindholdet i jorden på det sted, hvor produktet blev dyrket, mens animalske produkter har et mere konsistent indhold af selen, der skyldes tilskud.

Den danske jordbund er forholdsvis selenfattig.

Danskerne spiser gennemsnitligt 32 g fisk om dagen, mod anbefalet 50 g. Fisk bidrager gennemsnitligt med 20% af selentilførslen. Så selv små mængder fisk i kosten vil have væsentlig betydning, hvis kostsammensætningen i øvrigt er lav på selen.

Mangel på selen sættes i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdom og cancer.

Kilder og biotilgængelighed

Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne selen fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Selen absorberes rimelig effektivt - omkring 50-90 % af den indtagne mængde absorberes. Hvis vitamin A, D og E er til stede, vil absorptionen være forbedret, mens fytat vil formindske optagelsen.

Eksempler på selen i forskellige fødevarer

 

 Indhold af selen pr. 100 g

Røget makrel  

32 µg

Kalvelever  

30 µg

Torsk, filet

29 µg

Æg

23 µg

Leverpostej  

19 µg

Kyllingekød  

12 µg

Ost, fast, 30+  

10 µg

Oksekød  

7 µg

Svinekød  

7 µg

Minimælk  

2 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

 Indhold af selen pr. 100 g

Boghvedegryn  

20 µg

Hvide bønner, tørrede  

9 µg

Hvedeklid

7 µg

Champignon  

7 µg

Ris, parboiled  

6 µg

Grønkål

2 µg

Brune ris  

2 µg

Rugbrød, fuldkorn

1 µg

Havregryn

1 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...