A-vitamin
01. december 2023
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er nødvendigt for blandt andet vækst, forplantningsevne, synet, immunsystemet og kroppens slimhinder.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede indtag af A-vitamin.
|
Kvinder |
Mænd |
Børn 1-3 år |
300 RE |
300 RE |
Børn 4-6 år |
350 RE |
350 RE |
Børn 7-10 år |
450 RE |
450 RE |
11-14 år |
650 RE |
700 RE |
15-17 år |
650 RE |
750 RE |
18-70 år |
700 RE |
800 RE |
> 70 år |
650 RE |
750 RE |
Gravide |
750 RE |
|
Ammende |
1400 RE |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 1.274 RE A-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1.087 RE A-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 1.470 RE A-vitamin pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
A-vitaminmangel er yderst sjældent i Danmark. Men alderdom, ensidige kostvaner, langvarige slankekure, stort alkoholforbrug samt kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen, kan føre til øget risiko for A-vitaminmangel.
For højt indtag af A-vitamin ses kun i forbindelse med animalske produkter, der indeholder retinol, mens vegetabilske kilder indeholder et uskadeligt forstadium til vitamin A - β-caroten.
Hos gravide kan for høje doser af A-vitamin skade fostret og evt. forårsage spontan abort. Gravide og ammende bør derfor ikke spise lever som hovedret - men gerne leverpostej.
For meget og for lidt A-vitamin
Den danske befolkning er godt dækket ind med A-vitamin. Det hænger blandt andet sammen med, at vi spiser en del kød, som bidrager med 40 % af A-vitaminforsyningen. Hvis man fravælger kød i sin kost, er der risiko for, at indtaget af A-vitamin bliver for lille.
Mælk og mejeriprodukter bidrager med 11 % af forsyningen, så forudsat at man stadig spiser kød, og følger rådet om '6 om dagen', behøver en mælkefri kost ikke at kompromittere A-vitaminforsyningen.
Kilder og biotilgængelighed
A-vitamin findes både i animalske og vegetabilske fødevarer. Især i lever, fisk, æg og mejeriprodukter samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager som spinat, grønkål, abrikoser, meloner og gulerødder. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013' får danskerne A-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Absorptionen af A-vitamin afhænger af, om det kommer fra animalske eller vegetabilske kilder. A-vitamin fra animalske kilder absorberes bedst, da 70-90 % bliver optaget, hvoraf kun 9-22 % af A-vitamin fra vegetabilske kilder optages.
A-vitamin opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver derfor ikke at blive tilført med kosten dagligt. A-vitamin deponeres i lever og fedtvæv til senere brug.
A-vitamin er følsom overfor varme, oxygen, tilstedeværelse af forskellige mineraler såsom kobber og jern samt lys og lang opbevaringstid, da disse faktorer kan medføre oxidation. En høj fedtprocent i fødevaren vil derimod beskytte A-vitaminet, da det vil være opløst i fedtet.
Eksempler på A-vitamin i forskellige fødevarer
Indhold af A-vitamin pr. 100 g |
|
Leverpostej |
3950 RE |
Æg, friland |
72 RE |
Ost, fast, 30+ |
142 RE |
Røget makrel |
50 RE |
Ymer naturel |
31 RE |
Hakket oksekød, 5-10% fedt |
7 RE |
Hakket grisekød, 5-10% fedt |
5 RE |
Indhold af A-vitamin pr. 100g |
|
Gulerod, rå |
524 RE |
Grønkål, rå |
421 RE |
Abrikos, rå |
170 RE |
Tomat |
83 RE |
Mango |
24 RE |
Græskar |
4 RE |