B1-vitamin: Thiamin

01. december 2023

B1-vitamin, også kaldet thiamin, er et vigtigt komponent i energistofskiftet. Når kulhydrat forbrændes, frigives energi, der er vigtig for, at hjerte, hjerne og muskler kan fungere. I perioder, hvor metabolismen er forhøjet som ved høj muskelaktivitet, graviditet eller amning, har kroppen behov for ekstra vitamin B1

Anbefalet og faktisk indtag pr. dag

NNR 2023 anbefaler 0,1 mg/MJ til alle målgrupper. Nedenfor ses det anbefalede indtag af B1-vitamin pr. dag, udregnet efter referenceværdier i NNR 2023 for energiindtag i de enkelte aldersgrupper samt et aktivitetsniveau, PAL 1,6. 

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

0,53 mg

0,53 mg

Børn 4-6 år

0,64 mg

0,64 mg

Børn 7-10 år 

0,78 mg

0,78 mg

11-14 år 

0,86 mg

0,99 mg

15-17 år

0,94 mg

1,2 mg

18-24 år

0,94 mg

1,18 mg

25-50 år

0,91 mg

1,14 mg

51-70 år 

0,83 mg

1,02 mg

> 70 år 

0,82 mg

1,01 mg

Gravide 

1,02 mg

 

Ammende 

1,25 mg

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskerne får i gennemsnit 1,4 mg/10 MJ B1-vitamin. De danske kvinder får i gennemsnit 1,4 mg/10 MJ og de danske mænd får 1,5 mg/10 MJ. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Behovet for B1-vitamin hænger i høj grad sammen med energibehovet. Jo højere energibehov, jo større behov for vitaminet. Eftersom alle fødevaregrupper indeholder B1-vitamin, skal man ud i decideret fejl- eller underernæring (anoreksi, alkoholmisbrug og alvorlig sygdom) for at få mangel på B1-vitamin.

For meget og for lidt B-vitamin

Kød og brød/korn bidrager hver med 31 % af B1-vitaminforsyningen, mens mælk bidrager med 12 %. Især grisekød er en stor kilde til B1-vitamin. Fravælges kød, bør man spise rigeligt med fuldkornsprodukter og bælgfrugter som linser, tørrede bønner og kikærter for at sikre tilstrækkeligt med B1-vitamin.

Kilder og biotilgængelighed

B1-vitamin findes i de fleste animalske fødevarer og i mange vegetabilske fødevarer. Især kornprodukter, bælgfrugter som ærter og bønner samt magert kød, mælk og ost er rige på vitaminet. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B1-vitamin fra:


Over 95 % af indtaget B1-vitamin bliver absorberet i kroppen.

Ved fremstilling af hvedemel reduceres indholdet af B1-vitamin, da både kim og skaldele fjernes. I fuldkornsmel er B1-vitamin derfor bedre bevaret.
B1-vitamin er det mest varmefølsomme af alle B-vitaminerne. Ved kogning og stegning nedbrydes derfor en del af vitaminet. Desuden nedbrydes vitaminet af alkohol og kaffe, mens fødevarer med et højt proteinindhold reducerer tabet. Frysning påvirker ikke fødevarens indhold af B1-vitamin.

Eksempler på B1-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af B1-vitamin pr. 100 g

Torskerogn, rå

0,8 mg

Schnitzel af inderlår fra gris 

1 mg

Lammekølle

0,18 mg

Æg, friland

0,07 mg

Kyllingebryst

0,06 mg

Okseculotte

0,06 mg

Ost, 30+, fast

0,06 mg

Makrel i tomat

0,05 mg

Minimælk, 0,5 %

0,04 mg

Frugtyoghurt, 0,4%

0,04 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af B1-vitamin pr. 100 g

Hvedekim

1 mg

Paranød

1 mg

Sojabønner, tørrede

1 mg

Ris, parboiled

0,6 mg

Linser, tørrede

0,50 mg

Havregryn

0,4 mg

Spinat

0,1 mg

Rosiner

0,09 mg

Appelsin

1 mg

Bønnespirer

0,08 mg

Tomat

0,04 mg

Gulerod

0,04 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...