B2-vitamin: Riboflavin
01. december 2023
B2-vitamin, også kaldet Riboflavin, medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for kroppens energiomsætning. Det er især vigtigt i omsætningen af protein men også fedt og kulhydrat. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, hår og negle.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af B2-vitamin.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
0,6 mg |
0,6 mg |
Børn 4-6 år |
0,7 mg |
0,7 mg |
Børn 7-10 år |
1,0 mg |
1,0 mg |
11-14 år |
1,4 mg |
1,3 mg |
15-17 år |
1,5 mg |
1,6 mg |
18- >70 år |
1,6 mg |
1,6 mg |
Gravide |
1,9 mg |
|
Ammende |
2,0 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 1,7 mg B2-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1,5 mg B2-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 2,0 mg B2-vitamin pr. dag.
Risikogrupper
Mangel på vitamin B2 ses sjældent alene, men ofte i forbindelse med mangel på andre vigtige næringsstoffer. Især alkoholikere og andre personer med ensidige kostvaner har risiko for at udvikle B2-vitaminmangel.
For meget og for lidt B2-vitamin
Mælk og kornprodukter bidrager tilsammen med knap 50 % af B2-vitaminforsyningen. Drikker man ikke mælk eller spiser kornprodukter, kan det således have stor betydning for kostens indhold af vitamin B2-vitamin.
Kilder og biotilgængelighed
De vigtigste kilder i danskernes kost er mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B2-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Omkring 50-60 % af det B2-vitamin, vi spiser, bliver absorberet. Hvis kosten indeholder en stor mængde kostfibre, vil det øge optagelsen af vitaminet. Det skyldes en længere passagetid for føden gennem tyndtarmen.
B2-vitamin bliver ikke nedbrudt under tilberedning. Derimod reducerer sollys og alkohol fødevarens B2-vitaminindhold kraftigt.
Eksempler på B2-vitamin i forskellige fødevarer
|
Indhold af B2-vitamin pr. 100 g |
Lever fra gris |
3,0 mg |
Kalvelever |
4 mg |
Leverpostej |
1,0 mg |
Torskerogn |
0,7 mg |
Æg, friland |
0,4 mg |
Blå- og hvidskimmelost |
0,5 mg |
Hytteost, 5+ |
0,2 mg |
Minimælk |
0,2 mg |
Oksetykstegsfilet |
0,2 mg |
Flæskesteg |
0,2 mg |
Kyllingelår |
0,2 mg |
|
Indhold af B2-vitamin pr. 100 g |
Sojabønner, tørrede |
0,9 mg |
Champignon |
0,3 mg |
Spinat |
0,2 mg |
Avocado |
0,1 mg |
Pastinak |
0,2 mg |
Rosenkål |
0,2 mg |