B2-vitamin: Riboflavin

01. december 2023

B2-vitamin, også kaldet Riboflavin, medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for kroppens energiomsætning. Det er især vigtigt i omsætningen af protein men også fedt og kulhydrat. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, hår og negle.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af B2-vitamin.

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

0,6 mg 

0,6 mg 

Børn 4-6 år

0,7 mg 

0,7 mg 

Børn 7-10 år 

1,0 mg 

1,0 mg 

11-14 år 

1,4 mg 

1,3 mg 

15-17 år

1,5 mg 

1,6 mg 

18- >70 år

1,6 mg 

1,6 mg 

Gravide 

1,9 mg 

 

Ammende 

2,0 mg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskerne får i gennemsnit 1,7 mg B2-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1,5 mg B2-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 2,0 mg B2-vitamin pr. dag. 

Risikogrupper

Mangel på vitamin B2 ses sjældent alene, men ofte i forbindelse med mangel på andre vigtige næringsstoffer. Især alkoholikere og andre personer med ensidige kostvaner har risiko for at udvikle B2-vitaminmangel.

For meget og for lidt B2-vitamin

Mælk og kornprodukter bidrager tilsammen med knap 50 % af B2-vitaminforsyningen. Drikker man ikke mælk eller spiser kornprodukter, kan det således have stor betydning for kostens indhold af vitamin B2-vitamin.

Kilder og biotilgængelighed

De vigtigste kilder i danskernes kost er mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne B2-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Omkring 50-60 % af det B2-vitamin, vi spiser, bliver absorberet. Hvis kosten indeholder en stor mængde kostfibre, vil det øge optagelsen af vitaminet. Det skyldes en længere passagetid for føden gennem tyndtarmen.

B2-vitamin bliver ikke nedbrudt under tilberedning. Derimod reducerer sollys og alkohol fødevarens B2-vitaminindhold kraftigt.

Eksempler på B2-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af B2-vitamin pr. 100 g

Lever fra gris

3,0 mg

Kalvelever

4 mg

Leverpostej

1,0 mg

Torskerogn

0,7 mg

Æg, friland

0,4 mg

Blå- og hvidskimmelost

0,5 mg

Hytteost, 5+

0,2 mg

Minimælk

0,2 mg

Oksetykstegsfilet

0,2 mg

Flæskesteg

0,2 mg

Kyllingelår

0,2 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af B2-vitamin pr. 100 g

Sojabønner, tørrede

0,9 mg

Champignon

0,3 mg

Spinat

0,2 mg

Avocado

0,1 mg

Pastinak

0,2 mg

Rosenkål

0,2 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...