B5-vitamin: Pantothensyre

20. januar 2025

Pantothensyre, også kaldet vitamin B5 er et vandopløseligt vitamin som findes i mange animalske og vegetabilske fødevarer. Pantothensyre er vigtigt for co-enzym A (CoA) og som acyl-bærende protein (ACP), hvilket gør det essentielt for omsætning og syntese af fedtsyrer. 

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

I tabellen ses det daglige anbefalede indtag af vitamin B5 for mænd og kvinder. 

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

4 µg

4 µg

AI

5 µg

5 µg

 AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Mangel sker oftest kun i forbindelse med mangel på andre næringsstoffer. Anbefalingerne er baseret på en EFSA-rapport fra 2014 med data fra Letland.  

Risikogrupper

Mangel sker oftest kun i forbindelse med mangel på andre næringsstoffer. 

For meget og for lidt pantothensyre

Der findes ikke en standardiseret biomarkør til at bestemme pantothensyre status, men udskillelse via urinen anses for at være den bedste indikator. Tilgængeligt data er utilstrækkelig til at estimere et øvre niveau for indtag. Der er heller ikke fundet en indikator for bivirkninger, men det er observeret, at et forhøjet indtag kan lede til vandophobning i kroppen og lejlighedsvis diarre. 

Eksempler på pantothensyre i forskellige fødevarer

 

 

Indhold af pantothensyre pr. 100 g 

Laks, rå

2,00 mg

Torskerogn

1,97 mg

Paté

1,67 mg

Leverpostej

1,60 mg

Camembert, 30+

1,36 mg

Kyllingepølse

1,08 mg

Serranoskinke

1,01 mg

 

 

Indhold af pantothensyre pr. 100 g 

Soltørrede tomater

2,09 mg

Edamamebønner (Sojabønner)

1,69 mg

Havregryn

1,50 mg

Ristede peanuts

1,22 mg

Jordnøddesmør

1,05 mg

Grønkål

1,00 mg

Avocado

0,97 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024

Læs om andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...