B7-vitamin: Biotin

20. januar 2026

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Biotin eller vitamin B7 er et vandopløseligt vitamin, det findes i mange animalske fødevarer, cerealier og enkelte grøntsager. Da biotin ofte er bundet til protein, betyder det, at biotin skal frigøres via enzymet biotinidase, før det kan absorberes. Biotin fungerer som co-faktor for flere af de carboxylaser, der indgår i fedtsyresyntese, glykoneogenesen og katabolismen af forgrenede aminosyrer.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

I denne tabel ses det anbefalede daglige indtag af biotin for mænd og kvinder.

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

32 µg

32 µg

AI

40 µg

40 µg

AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Der er på nuværende tidspunkt ikke publiceret data vedrørende den danske befolknings indtag, men en rapport fra EFSA viste i 2014, at voksne fra Letland i gennemsnit spiste mellem 34 og 45 µg om dagen.

Risikogrupper

Manglen på biotin er lav i den generelle befolkning, og mangelsymptomer er primært fundet i individer, som har arvelig mangel på enzymet biotininidase. Symptomer på mangel af biotin er hårtab, øjenbetændelse, skællende eksem, ataksi, muskelslaphed, epilepsi og udviklingshæmning hos børn og spædbørn. 

For meget og for lidt biotin

Der er endnu ikke er fundet kvalificerede indikatorer til bestemmelse af anbefalinger for højt og lavt indtag i populationer. 

Eksempler på Biotin i forskellige fødevarer

 

Indhold af biotin pr. 100 g 

Kyllingelever

210 µg

Kalvelever

135 µg

Østers

41,0 µg

Paté

27,0 µg

Leverpostej

24,0 µg

Fiskefilet, paneret, stegt

14,5 µg

Blåmusling

12,6 µg

 

Indhold af biotin pr. 100 g 

Peanuts, ristet

114 µg

Solsikkefrø

99,8 µg

Hasselnød

87,4 µg

Mandel

82,5 µg

Grønkål

36,0 µg

Havregryn

19,0 µg

Edamamebønner (Sojabønner)

13,7 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024

Læs om andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...