C-vitamin
01. december 2023
C-vitamin er en antioxidant, der har betydning for kroppens immunforsvar og for dannelsen af bindevæv. Vitaminet forbedrer desuden optagelsen af non-hæmjern.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af C-vitamin.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
25 mg |
25 mg |
Børn 4-6 år |
35 mg |
35 mg |
Børn 7-10 år |
55 mg |
55 mg |
11-14 år |
75 mg |
80 mg |
15-17 år |
90 mg |
105 mg |
18- >70 år |
95 mg |
110 mg |
Gravide |
105 mg |
|
Ammende |
155 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 110 mg C-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 111 mg C-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 109 mg C-vitamin pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Der er meget lille risiko for at få for lidt C-vitamin i Danmark.
For meget og for lidt C-vitamin
Fravalg af mælk, kød eller kornprodukter vil ikke påvirke C-vitaminforsyningen.
Hvis man systematisk undgår enhver form for grøntsager, frugt eller juice, vil man efterhånden få en suboptimal C-vitaminstatus og dermed følgende øget risiko for infektioner. Ultimativt udvikler man skørbug.
Kilder og biotilgængelighed
Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er gode kilder til C-vitamin. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne C-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. For at være sikker på at opnå det anbefalede daglige C-vitaminindtag, vil det derfor være en god idé at indtage en del frugt og rå grøntsager, da C-vitamin-indholdet vil være intakt i disse produkter.
Eksempler på C-vitamin i forskellige fødevarer
|
Indhold af C-vitamin pr. 100g |
Roastbeef |
45 mg |
Leverpostej |
29 mg |
Røget filet fra gris |
27 mg |
Kalvelever |
18 mg |
Kylling med skind |
2 mg |
Indhold af C-vitamin pr. 100g |
|
Rød peberfrugt |
163 mg |
Solbær |
181 mg |
Broccoli |
117 mg |
Jordbær |
67 mg |
Blomkål |
77 mg |
Appelsin |
54 mg |
Spinat |
54 mg |
Grapefrugt |
45 mg |
Kartoffel, ny |
22 mg |
Kartoffel, gammel |
9 mg |