E-vitamin
01. december 2023
E-vitamin dækker over stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har E-vitamins virkning i kroppen. E-vitamin er en antioxidant og modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer, såvel i maden som i kroppens celler. Vitaminet er desuden essentielt for nervefunktionerne i kroppen. Undersøgelser har også vist, at E-vitamin hos ældre kan stimulere kroppens immunsystem, hæmme blodets evne til at koagulere og kræftcellers udvikling.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af E-vitamin.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
7 α-TE |
7 α-TE |
Børn 4-6 år |
8 α-TE |
8 α-TE |
Børn 7-10 år |
9 α-TE |
9 α-TE |
11-14 år |
10 α-TE |
11 α-TE |
15-17 år |
11 α-TE |
12 α-TE |
18-50 år |
10 α-TE |
11 α-TE |
51- >70 år |
9 α-TE |
11 α-TE |
Gravide |
11 α-TE |
|
Ammende |
12 α-TE |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får i gennemsnit 8,7 α-TE E-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 8,3 α-TE E-vitamin pr. dag og de danske mænd får 9,0 α-TE E-vitamin pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Mangel på E-vitamin ses kun hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved lægemidler som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og hos folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer.
For meget og for lidt E-vitamin
Da E-vitamin både findes i animalske og vegetabilske fødevarer, er det ikke svært at få dækket det anbefalede behov, hvis man fjerner særlige fødevarer fra kosten.
Kilder og biotilgængelighed
De vigtigste kilder i kosten er fedtstoffer, kornprodukter, æg, mælk og ost. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne E-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Absorptionen af de forskellige former for E-vitamin varierer fra 51-86 %. Absorptionen hænger i høj grad sammen med absorptionen af fedt, da E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det er dog vigtigt, at E-vitamin bliver tilført kontinuerligt med kosten.
E-vitamin nedbrydes, når det udsættes for oxygen - og både varme og lys forstærker denne nedbrydning. Kogning og opbevaring kan også have stor effekt på indholdet af E-vitamin i fødevarer. For at få bedst udbytte af fødevarens indhold af E-vitamin, vil det derfor være bedst at indtage den i rå og uforarbejdet stand. Ved fremstilling af olier bliver indholdet af E-vitamin formindsket under raffineringsprocessen. Ved ristning af mandler formindskes E-vitaminindholdet med 80 %. Ved fremstilling af hvedemel reduceres indholdet af E-vitamin med 50 % i forhold til kornet, da både klid og kernen fjernes. Fuldkornsmel har derfor et betydeligt højere indhold af E-vitamin.
Eksempler på E-vitamin i forskellige fødevarer
|
Indhold af E-vitamin pr. 100 g |
Torskelever |
20 α-TE |
Rejer, i lage |
4 α-TE |
Æg, friland |
4 α-TE |
Smør, saltet |
2 α-TE |
Makrel i tomat |
2 α-TE |
Hakket grisekød, 5-10% fedt |
0,5 α-TE |
Ost, fast, 30+ |
0,4 α-TE |
Hakket oksekød, 5-10% fedt |
0,5 α-TE |
Lever fra gris |
0,2 α-TE |
Bryst fra gris |
0,1 α-TE |
|
Indhold af E-vitamin pr. 100 g |
Solsikkeolie |
55 α-TE |
Solsikkefrø |
37 α-TE |
Mandler |
24 α-TE |
Rapsolie |
18 α-TE |
Grønkål |
5 α-TE |
Havregryn |
0,8 α-TE |