K-vitamin
27. marts 2025
K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som findes i 2 forskellige former, enten som fyllokinon (K1) eller menakinon 4-13 (K2). Vitaminets funktion er afhængigt af dets form. Den primære funktion er vitaminets rolle som enzymatisk co-factor i gamma-carboxylering af en række K-vitamin afhængige proteiner. Disse proteiner er bl.a. involveret i koagulering af blodet.
Vitamin K2 har ikke kun betydning for blodkoagulation, men også i forbindelse med knogleminerali-sering, i forebyggelse af åreforkalkning, især hos kvinder i overgangsalderen og er med i regulering af celledeling.
Kilde: K-vitaminets hemmeligheder - DTU Fødevareinstituttet
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses anbefalingerne til mænd og kvinder per dag. NNR 2012 anbefalede 1 µg/kg kropsvægt til både børn og voksne, som også er delt af EFSA. Denne anbefaling bibeholder NNR 2023.
Kvinder |
Mænd |
|
Provisorisk AR |
50 µg |
60 µg |
AI |
65 µg |
75 µg |
AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Flere forskellige biomarkører er identificeret til bestemmelse af K-vitamin status. Markørerne skal bruges i kombination, da de hver især er utilstrækkelige til bestemmelse af status. Det er ikke lykkedes at finde en indikator til bestemmelse af det anbefalede indtag.
Kilde: EFSA – DOI:10.2903/j.efsa.2017.4780
Risikogrupper
Mangel på K-vitamin er sjældent hos voksne. Symptomer som blødninger og langsom sårheling kan være tegn på mangel. Malabsorption af fedt eller indtag af medicin kan modvirke produktion af K-vitamin. I nogle tilfælde kan ammede småbørn udvikle K-vitamin mangel, da modermælk har et lavt indhold af vitamin K.
For meget og for lidt vitamin K
Fyllokinon er primært plantebaseret og findes i grønne bladgrøntsager, i nogle vegetabiske olier og smørepålæg lavet på vegetabilske olier. Menakinon findes i fermenterede fødevarer, kød og mælke-produkter, men bliver også dannet i tarmmikrobiomet.
Indholdet af K2-vitamin afhænger af indholdet af fedt i produktet. Jo mere fedt, desto højere indhold af vitamin K2.
På nuværende tidspunkt, er der ikke identificeret et øvre niveau for K-vitamin indtag.
Kilde: K-vitaminets hemmeligheder - DTU Fødevareinstituttet
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Eksempler på vitamin K i forskellige fødevarer
|
Indhold af K1-vitamin pr. 100 g |
Okselever |
104 µg |
Kyllingelever |
80 µg |
Mayonnaise |
75 µg |
Leverpostej |
10 µg |
|
Indhold af K2-vitamin pr. 100 g |
Danablu 50+ |
46,5 µg |
Æg, frilandshøns |
34,1 µg |
Kalvetyndstegsfilet |
31,8 µg |
Danbo 30+ |
27,2 µg |
Spegepølse |
18,1 µg |
Nakkefilet fra gris |
11,8 µg |
Ymer, naturel |
9,79 µg |
Leverpostej |
9,58 µg |
Torsk |
6,83 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase februar 2025
|
Indhold af K1-vitamin pr. 100 g |
Persille |
790 µg |
Spinat |
560 µg |
Sojaolie |
540 µg |
Broccoli |
260 µg |
Grønkål |
250 µg |
Spidskål |
170 µg |
Rødkål |
149 µg |
Iceberg salat |
112 µg |
Babyspinat |
92,5 µg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase februar 2025
Læs om andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.