K-vitamin

27. marts 2025

K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som findes i 2 forskellige former, enten som fyllokinon (K1) eller menakinon 4-13 (K2). Vitaminets funktion er afhængigt af dets form. Den primære funktion er vitaminets rolle som enzymatisk co-factor i gamma-carboxylering af en række K-vitamin afhængige proteiner. Disse proteiner er bl.a. involveret i koagulering af blodet. 
Vitamin K2 har ikke kun betydning for blodkoagulation, men også i forbindelse med knogleminerali-sering, i forebyggelse af åreforkalkning, især hos kvinder i overgangsalderen og er med i regulering af celledeling.

Kilde: K-vitaminets hemmeligheder - DTU Fødevareinstituttet

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses anbefalingerne til mænd og kvinder per dag. NNR 2012 anbefalede 1 µg/kg kropsvægt til både børn og voksne, som også er delt af EFSA. Denne anbefaling bibeholder NNR 2023. 

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

50 µg

60 µg

AI

65 µg

75 µg

AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Flere forskellige biomarkører er identificeret til bestemmelse af K-vitamin status. Markørerne skal bruges i kombination, da de hver især er utilstrækkelige til bestemmelse af status. Det er ikke lykkedes at finde en indikator til bestemmelse af det anbefalede indtag. 

Kilde: EFSA – DOI:10.2903/j.efsa.2017.4780

Risikogrupper

Mangel på K-vitamin er sjældent hos voksne. Symptomer som blødninger og langsom sårheling kan være tegn på mangel. Malabsorption af fedt eller indtag af medicin kan modvirke produktion af K-vitamin. I nogle tilfælde kan ammede småbørn udvikle K-vitamin mangel, da modermælk har et lavt indhold af vitamin K. 

For meget og for lidt vitamin K

Fyllokinon er primært plantebaseret og findes i grønne bladgrøntsager, i nogle vegetabiske olier og smørepålæg lavet på vegetabilske olier. Menakinon findes i fermenterede fødevarer, kød og mælke-produkter, men bliver også dannet i tarmmikrobiomet. 
Indholdet af K2-vitamin afhænger af indholdet af fedt i produktet. Jo mere fedt, desto højere indhold af vitamin K2. 
På nuværende tidspunkt, er der ikke identificeret et øvre niveau for K-vitamin indtag. 

Kilde: K-vitaminets hemmeligheder - DTU Fødevareinstituttet
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Eksempler på vitamin K i forskellige fødevarer

 

Indhold af K1-vitamin pr. 100 g 

Okselever

104 µg

Kyllingelever

80 µg

Mayonnaise

75 µg

Leverpostej

10 µg

 

 

Indhold af K2-vitamin pr. 100 g

Danablu 50+

46,5 µg

Æg, frilandshøns

34,1 µg

Kalvetyndstegsfilet

31,8 µg

Danbo 30+

27,2 µg

Spegepølse

18,1 µg

Nakkefilet fra gris

11,8 µg

Ymer, naturel

9,79 µg

Leverpostej

9,58 µg

Torsk

6,83 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase februar 2025

 

Indhold af K1-vitamin pr. 100 g 

Persille

790 µg

Spinat

560 µg

Sojaolie

540 µg

Broccoli

260 µg

Grønkål

250 µg

Spidskål

170 µg

Rødkål

149 µg

Iceberg salat

112 µg

Babyspinat

92,5 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase februar 2025

Læs om andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...