Indhold af protein i fødevarer
20. december 2023
Protein findes i mange forskellige fødevarer, men i forskellig mængde.
De nedenstående tabeller visualiserer til sammenligning, hvilke mængder der reelt skal til for at opnå samme proteinindhold fra forskellige animalske og vegetabilske fødevarer. Der er dog ikke taget højde for proteinkvalitet. Tabellerne belyser også andre problemstillinger som fx øget indtag af kJ og forlænget tilberedningstid. Bønner skal stå i blød i 10-12 timer og derefter koge i 45 minutter.
Protein pr. 100 g |
|
Ost 30+ |
28 g |
Ost 45+ |
24 g |
Kyllingebryst, rå |
22 g |
Schnitzel af inderlår fra gris, rå |
21 g |
Mørbrad fra gris, rå |
21 g |
Kalvetyndstegsfilet, rå |
21 g |
Oksemørbrad, rå |
21 g |
Flæskesteg, rå |
18 g |
Okseculotte, rå |
17 g |
Æggeblomme, rå |
16 g |
Lammebryst, rå |
15 g |
Hytteost, 5% |
13 g |
Hele æg, friland, rå |
12 g |
And med skind, rå |
12 g |
Skyr, 0,2% |
11 g |
Æggehvide, rå |
10 g |
Minimælk |
3,4 g |
Frugtyoghurt, 0,4% |
3,3 g |
|
Protein pr. 100 g |
Jordnød |
30 g |
Mandler, rå |
26 g |
Hasselnødder |
16 g |
Havregryn |
14 g |
Edamamebønner |
12 g |
Kogte kikærter, konserves |
7,2 g |
Kogte røde kidneybønner, konserves |
7,2 g |
Kogte grønne linser, konserves |
6,6 g |
Broccoli, rå |
3,6 g |
Champignon, rå |
2,3 g |
Grønne bønner, rå |
1,9 g |
Blomkål, rå |
1,7 g |
Gulerod, rå |
0,3 g |
Kilder:
"Typiske vægte for madvarer". Scandinavian Journal of Nutrition 1996;40(4) suppl. No. 32, S 129 - S 152.
DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata, december 2023