Niacin

Niacin er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre. Stofferne medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for omsætningen af fedt, protein og kulhydrat.

Hvordan bliver behovet dækket?

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

 

Børn 2-5 år 

Børn 6-9 år 

10-13 år

14-17 år 

18-30 år

31-60 år 

61-74 år

> 75 år 

Kvinder 

9 NE

12 NE

16

15 NE

14 NE

13 NE

13 NE

13 NE

Mænd 

15

19 NE

19 NE

18 NE

16 NE

15 NE

 

Ovenfor ses det daglige anbefalede indtag af niacin. Mindste niveau for indtagelse er 9 NE for kvinder og 12 NE for mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 32 NE pr. dag, 37 NE for mænd og 28 NE for kvinder. Omkring 95 % får dækket det anbefalede daglige indtag. Næsten alle får over den nedre grænseværdi.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper
Mangel på niacin ses kun i forbindelse med ekstremt ensidig kost eller decideret sult, f.eks. hos alkoholikere og andre misbrugere.

For meget og for lidt niacin
Kød og fjerkræ bidrager med 32 % af vores niacintilførsel, mælk og ost med 19 %, mens kornprodukter bidrager med 11 %. Fravælges kød forsvinder den største niacin-kilde. En svinekotelet på 150 g indeholder 15 NE niacin, og dækker således hele behovet hos en voksen mand. 1 dl. tørrede bønner vejer ca. 80 g og svarer til 160 g udblødte, kogte bønner. Denne portion indeholder 3 NE niacin. Det er således svært at få tilstrækkelig tilførsel af niacin, hvis man ikke spiser kød, fisk og mejeriprodukter.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder
Niacin findes i proteinholdige fødevarer bortset fra mælk og æg. Kroppen kan dog omdanne tryptophan-delen i mælke- og æggeproteinet til niacin og dermed kompensere for eventuel mangel. Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter er gode kilder.

Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne niacin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption
Størstedelen af det niacin vi spiser, bliver absorberet.

Vitamintab
Niacin er stabilt under varmebehandling og over for syre, base og lys, hvilket betyder, at der kun ses et ubetydeligt tab ved tilberedning.

Eksempler på niacin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af niacin pr. 100 g
Tun i vand, konserves 

18 NE

Kyllingebryst 

14 NE

Hornfisk 

13 NE

Makrel 

11 NE

Nakkekotelet 

10 NE

Oksemørbrad 

10 NE

Laks  

10 NE

Ost 30+ 

7 NE

Smelteost 20+ 

7 NE

Æg 

3 NE

Minimælk 

1 NE

Vegetabilske produkter   
Jordnød, tørrede

24 NE

Champignon 

6 NE

Kikærter, tørrede  

4 NE

Grønkål 

4 NE

Pastinak 

4 NE

Grønne ærter 

3 NE

Havregryn 

3 NE

Fuldkornsrugbrød 

1 NE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata