
C-vitamin
C-vitamin er en antioxidant, der har betydning for kroppens immunforsvar og for dannelsen af bindevæv. Vitaminet forbedrer desuden optagelsen af non-hæmjern.
Hvordan bliver behovet dækket?
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
30 mg |
40 mg |
50 mg |
75 mg |
75 mg |
75 mg |
Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af C-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 10 mg for såvel kvinder som mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
I gennemsnit får danskerne 110 mg C-vitamin pr. dag. Kvinder indtager 111 mg og mænd 109 mg C-vitamin pr. dag. Tæt på 75 % af den voksne befolkning får dækket det anbefalede daglige indtag, mens det for børn er ca. sig 90 %. Ingen får mindre end det mindste niveau for indtagelse.
Risikogrupper
Der er meget lille risiko for at få for lidt C-vitamin i Danmark.
For meget og for lidt C-vitamin
Fravalg af mælk, kød eller kornprodukter vil ikke påvirke C-vitaminforsyningen.
Hvis man systematisk undgår enhver form for grønsager, frugt eller juice, vil man efterhånden få en suboptimal C-vitaminstatus, og dermed følgende øget risiko for infektioner. Ultimativt udvikler man skørbug.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er gode kilder til C-vitamin. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne C-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Vitamintab
C-vitamin nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. For at være sikker på at opnå det anbefalede daglige C-vitaminindtag, vil det derfor være en god idé at indtage en del frugt og rå grøntsager, da C-vitamin-indholdet vil være intakt i disse produkter.
Eksempler på C-vitamin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af C-vitamin pr. 100g |
Roastbeef |
45 mg |
Leverpostej |
29 mg |
Røget svinefilet |
24 mg |
Kalvelever |
18 mg |
Kylling med skind |
2 mg |
Svinemørbrad, afpudset |
0 mg |
Lammekølle, afpudset |
0 mg |
Oksehøjreb, afpudset |
0 mg |
Torskefilet |
0 mg |
Vegetabilske produkter | |
Rød peberfrugt |
191 mg |
Solbær |
181 mg |
Broccoli |
121 mg |
Jordbær |
76 mg |
Blomkål |
62 mg |
Appelsin |
61 mg |
Spinat |
54 mg |
Grapefrugt |
47 mg |
Kartoffel, ny |
22 mg |
Kartoffel, gammel |
9 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata