Sunde Børn konferencen 2021

30. november 2021 - (afholdt)

Sunde Børn Konferencen 2021 blev afholdt den 30. november kl. 9.30-15.00 hos Landbrug & Fødevarer, Axeltorv 3, 1609 København V

Dette års Sunde Børn Konference blev gennemført i et samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og Landbrug & Fødevarer. Emnet for dagen var ”Børnevægt i Balance”, som også er titlen på den alliance Novo Nordisk Fonden har stiftet og som Landbrug & Fødevarer er alliancepartner i.

Se det spændende program her.

Der var 6 spændende oplægsholdere, som bl.a. fortalte om nogle af de gode projekter, der finder sted på skoler og i kommuner. De forskellige indlæg bidrog til spændende diskussioner i salen. De gav også anledning til interessante spørgsmål, både foran og bag skærmen ved denne hybrid-konference.

På dagen var der mange budskaber at tage med hjem. Vi har her udvalgt et par håndfulde af de pointer vi bemærkede på dagen. Skulle du have lyst til at dykke mere ned i indholdet af dagens program, kan du hente alle præsentationerne nedenfor.

Hovedbudskaber:

  • Det ser ud til at mange børn er normalvægtige, men socialt udsatte børn er 3 gange så udsat for at være mere overvægtige end gennemsnittet.
  • Der mangler evidens for, hvordan vi forebygger overvægt - vi ved ikke hvorfor børn og unge bliver overvægtige. Men søvn ser ud til at være et ekstremt vigtigt element i at skabe en sund livsstil.
  • En sund vægt er forbundet med det bedste sociale, mentale og fysiske velvære for børnene.
  • Der skal være en større bredde i, hvordan vi opfatter børns eventuelle overvægt. En mere rummelig forståelse, der omfatter andet og mere end BMI og fedtprocent. Det vil projekter under Novo Nordisk Fondens ”Alliance for sund børnevægt” forsøge at identificere.
  • Et højere indtag af mejeri og fisk i kosten giver bedre betingelser for overvægtige gravides graviditet og fødsel og efterfølgende deres børns vægt.
  • Kost med højt indhold af protein i forhold til anbefalet kost, resulterer i mindre øgning i viceralt fedt hos overvægtige gravide. De får også signifikant færre kejsersnit.
  • Skolebørn spørger om, hvorfor de skal lære differentialregning, men de spørger ikke om, hvorfor de skal lære at lave mad!
  • Det er en sociokulturel kollektiv beslutning, at vi har fredags-/lørdagsslik. Det er kun et fænomen i Skandinavien.
  • Dialogen i projekt ”Er du for sød” peger væk fra fokus på overvægt, men tager snakken om, hvad højt forbrug af søde sager tager pladsen for næringsrige fødevarer. Målsætningen er at skabe en sundere hyggekultur i Danmark.

Se tidligere afholdte Sunde Børn konferencer her...