Bæredygtighed
24. januar 2023
Bæredygtighed er et meget komplekst emne, og det handler om mere end klima og CO2-udledning. Ifølge FN's Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, er der fire kriterier, der skal være opfyldt, for at en kost er bæredygtig.
1) Kosten skal være ernæringsmæssigt tilstrækkelig og sund
2) Den skal være økonomisk tilgængelig for alle
3) Den skal være kulturelt acceptabel
4) Den skal have en lav miljøpåvirkning
Læs mere om bæredygtig kost her.
Bælgplanter har generelt et lavt klimaaftryk. Samtidig kan bælgplanter være med til at tilføre kvælstof i dyrkningssystemet ved at fiksere kvælstof fra atmosfæren.1
De fleste af de bælgplanter, vi spiser anno 2022, er importeret fra lande udenfor Europa. I Danmark arbejdes der dog intensivt på at sikre forsyningskæden, således at produktionen af danske bælgfrugter kan øges.
Der foregår et udviklingsarbejde med dyrkning af bælgplanter i Danmark. Her kan du læse mere om, hvad det arbejde går ud på.
Kilder:
- Robinson, G.H.J., Balk, J. og Domoney, C. 2019. "Improving pulse crops as a source of protein, starch and micronutrients". Nutrition Bulletin. 44:202-215
Læs mere om bælgfrugter her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.