Ernæring
18. august 2023
Bælgplanternes frø – der oftest omtales bælgfrugter – indeholder 30-60% kulhydrat i form af stivelse, oligosaccharider og sukkerarter. De ufordøjelige oligosaccharider, som raffinose, stachyose og verbascose, nedbrydes af tyktarmens bakterier under dannelse af CO2 og H2, hvilket kan give anledning til dannelse af tarmluft. Oligosacchariderne dannes og oplagres sidst i frøudviklingen. Derfor er det primært de modne frø, som medfører tarmluft.
Celler i kimbladene på bælgfrøene har kraftige cellevægge, der ligesom deres skaldele er solidt opbygget af et kraftigt, indviklet net af pektin, cellulose, hemicellulose og ligning. Disse fungerer som kostfibre men skal nedbrydes, for at frøene kan spises.
Proteinindholdet i tørrede bælgfrø er højt. Det er kimbladenes celler, som indeholder en stor del protein. Proteinerne findes primært som enzymer og som dele af cellemembranerne. I bælgfrø findes protein også som lagerprotein.
Tørrede bælgfrø indeholder 20-25% protein men har et lavt indhold af de essentielle aminosyrer methionin og cystein. Proteinerne i disse fødevarer udnyttes derfor bedst, når de indtages sammen med andre fødevarer, som har et højt indhold af aminosyrerne methionin og cystein (fx korn).
De fleste bælgfrø er tørrede, og derfor er tørstofindholdet relativt højt. Bælgplanter inddeles i de olieholdige, som sojabønner, og de oliefattige, som de fleste andre bælgplanter. Sojabønnernes indhold af fedt er dog hovedsageligt polyumættede fedtsyrer.
Friske bælgplanter såsom ærter og grønne bønner indeholder C-vitamin, men for tørrede bælgfrø er C-vitaminindholdet nedbrudt eller delvist nedbrudt under tørringsprocessen. Bønner, linser og ærter er også en god kilde til B-vitaminer. Af mineraler indeholder bælgfrøene især zink, calcium, kalium, magnesium, fosfor og jern.
Næringsstoftabeller
Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for udvalgte bælgfrugter.
Makronæringsstoffer for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g)
Makronæringsstoffer (pr. 100 g) |
Energi (kJ/kcal) |
Protein, analyseret (g) |
Protein, beregnet (g) |
Kulhydrat (g) |
Kostfibre (g) |
Fedt (g) |
Belugalinser, tørrede |
1292/307 |
20,2 |
26,1 |
34,6 |
24,3 |
2 |
Brune linser, tørrede |
1422/336 |
NA* |
25,1 |
48,9 |
11,2 |
2 |
Delikatesselinser, Le Puy, tørrede |
1267/302 |
19 |
23,6 |
35,4 |
23,9 |
2 |
Grønne linser, tørrede |
1297/308 |
18,3 |
23,7 |
38,1 |
22,9 |
1,9 |
Gule ærter, tørrede |
1470/347 |
17 |
22 |
56,4 |
7,4 |
2,1 |
Hvide bønner, tørrede |
1153/276 |
17,4 |
21,3 |
26,2 |
33,5 |
2,1 |
Kikærter, tørrede |
1408/336 |
18,3 |
21,8 |
38,5 |
21 |
6 |
Linser, tørrede |
1466/347 |
21,9 |
26,2 |
50,5 |
8,7 |
2,5 |
Lucernefrø, tørrede |
1702/405 |
NA* |
35,1 |
33,9 |
7,9 |
12,6 |
Mungbønner, tørrede |
1370/324 |
20 |
23,9 |
47,2 |
15 |
1,1 |
Røde kidneybønner, tørrede |
1169/279 |
18,3 |
22,4 |
27,8 |
30,6 |
1,9 |
Røde linser, tørrede |
1353/321 |
20,8 |
26,1 |
40,9 |
18,5 |
2 |
Sojabønner, tørrede |
1720/412 |
30,4 |
35,8 |
17,5 |
16,6 |
18,4 |
*NA = Not available
Vitaminer for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g)
Vitaminer (pr. 100 g) |
A-vitamin (μg RE) |
Thiamin/B1 (mg) |
Riboflavin/B2 (mg) |
Niacin/B3 (NE) |
B6-vitamin (mg) |
C-vitamin (mg) |
E-vitamin (mg) |
Belugalinser, tørrede |
5,51 |
0,48 |
1,61 |
1,97 |
0,39 |
6,65 |
0,87 |
Brune linser, tørrede |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
Delikatesselinser, Le Puy, tørrede |
3,77 |
0,31 |
0,15 |
1,92 |
0,26 |
0,72 |
0,78 |
Grønne linser, tørrede |
1,96 |
0,30 |
0,16 |
2,17 |
0,41 |
1,02 |
0,59 |
Gule ærter, tørrede |
1,25 |
0,82 |
0,18 |
2,5 |
0,08 |
1,00 |
0 |
Hvide bønner, tørrede |
0 |
0,32 |
0,15 |
1,5 |
0,41 |
0,18 |
0 |
Kikærter, tørrede |
0 |
0,35 |
0,14 |
1,58 |
0,53 |
0,62 |
2,33 |
Linser, tørrede |
5 |
0,50 |
0,20 |
2,00 |
0,56 |
0 |
NA* |
Lucernefrø, tørrede |
NA* |
1,08 |
0,58 |
1,80 |
NA* |
26,00 |
NA* |
Mungbønner, tørrede |
5,67 |
0,62 |
0,23 |
2,25 |
0,50 |
12,20 |
1,90 |
Røde kidneybønner, tørrede |
0,29 |
0,26 |
0,13 |
1,89 |
0,33 |
0,40 |
0,08 |
Røde linser, tørrede |
1,52 |
0,41 |
0,18 |
1,84 |
0,37 |
0,86 |
0,28 |
Sojabønner, tørrede |
1,08 |
0,87 |
0,87 |
1,62 |
0,42 |
NA* |
0,85 |
*NA = Not available
Mineraler for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g)
Mineraler (pr. 100 g) |
Calcium (mg) |
Fosfor (mg) |
Jern (mg) |
Jod (μg) |
Kalium (mg) |
Kobber (mg) |
Magnesium (mg) |
Natrium (mg) |
Selen (μg) |
Zink (mg) |
Belugalinser, tørrede |
53 |
330 |
5,80 |
0 |
915 |
0,87 |
102 |
1,55 |
63,00 |
3,70 |
Brune linser, tørrede |
70,1 |
373 |
6,51 |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
Delikatesselinser, Le Puy, tørrede |
60 |
445 |
8,80 |
0 |
1100 |
1,05 |
110 |
1,15 |
9,40 |
4,50 |
Grønne linser, tørrede |
58,2 |
327 |
7,43 |
0 |
900 |
0,83 |
95,7 |
1,25 |
32,00 |
3,73 |
Gule ærter, tørrede |
37,8 |
407 |
5,50 |
0,5 |
1120 |
0,69 |
82 |
26 |
14,00 |
3,80 |
Hvide bønner, tørrede |
165 |
419 |
5,81 |
0 |
1460 |
0,73 |
161 |
0,23 |
2,27 |
2,24 |
Kikærter, tørrede |
115 |
345 |
4,70 |
0 |
995 |
0,73 |
130 |
2,95 |
6,15 |
3,10 |
Linser, tørrede |
55,7 |
371 |
6,50 |
0,7 |
670 |
0,67 |
77 |
36,00 |
12,00 |
3,06 |
Lucernefrø, tørrede |
136 |
NA* |
12,90 |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
NA* |
90,00 |
6,90 |
Mungbønner, tørrede |
88 |
395 |
6,74 |
6,7 |
1250 |
0,94 |
189 |
15,00 |
8,80 |
2,68 |
Røde kidneybønner, tørrede |
102 |
430 |
5,20 |
0 |
1290 |
0,74 |
139 |
0,25 |
2,08 |
2,36 |
Røde linser, tørrede |
24 |
353 |
4,97 |
0 |
870 |
0,81 |
75 |
0,95 |
11,80 |
3,58 |
Sojabønner, tørrede |
163 |
467 |
15,70 |
NA* |
1680 |
0,11 |
225 |
4,00 |
8,80 |
1,00 |
*NA = Not available
Makronæringsstoffer for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g)
Makronæringsstoffer (pr. 100 g) |
Energi (kJ/kcal) |
Protein, analyseret (g) |
Protein, beregnet (g) |
Kulhydrat (g) |
Kostfibre (g) |
Fedt (g) |
Baked beans, spiseklar, konserves |
327/78 |
3,7 |
4,4 |
11,6 |
6,1 |
0,5 |
Bønnemix, spiseklar, frost |
321/77 |
4,5 |
5,8 |
7,8 |
5,8 |
1,4 |
Grønne linser, spiseklar, konserves |
381/90 |
5,4 |
6,6 |
12,5 |
4,6 |
0,6 |
Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt |
560/134 |
8,8 |
10,3 |
13,4 |
14,1 |
1,2 |
Kikærter, spiseklar, konserves |
474/113 |
6,2 |
7,2 |
12,0 |
7,8 |
2,3 |
Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet |
625/149 |
8,2 |
9,9 |
15,8 |
10,8 |
2,8 |
Lucernespirer, spiseklar |
112/27 |
NA* |
4,0 |
0,2 |
1,9 |
0,7 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
363/86 |
4,3 |
5,3 |
11,1 |
6,7 |
0,9 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
524/125 |
8 |
9,6 |
13,7 |
12,2 |
0,9 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
549/131 |
8,2 |
10 |
14,8 |
11,9 |
0,9 |
Sorte bønner, spiseklar, konserves |
448/107 |
6,8 |
7,8 |
12,1 |
8,8 |
1,1 |
Sojabønner, spiseklar, frosne |
546/131 |
10,2 |
11,7 |
2,8 |
5,1 |
7,1 |
*NA= Not available
Vitaminer for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g)
Vitaminer (pr. 100 g) |
A-vitamin (μg RE) |
Thiamin/B1 (mg) |
Riboflavin/B2 (mg) |
Niacin/B3 (NE) |
B6-vitamin (mg) |
C-vitamin (mg) |
E-vitamin (mg) |
Baked beans, spiseklar, konserves |
3,68 |
0,05 |
0,06 |
0,30 |
0,05 |
1,35 |
0,22 |
Bønnemix, spiseklar, frost |
9,50 |
0,11 |
0,08 |
0,62 |
0,06 |
9,91 |
0,11 |
Grønne linser, spiseklar, konserves |
0 |
0,04 |
0,09 |
0,30 |
0,06 |
42,50 |
0,29 |
Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt |
0 |
0,05 |
0,02 |
0,17 |
0,05 |
NA* |
0 |
Kikærter, spiseklar, konserves |
0,58 |
0,04 |
0,05 |
0,18 |
0,05 |
5,65 |
0,99 |
Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet |
0,61 |
0,08 |
0,09 |
0,42 |
0,10 |
0 |
1,00 |
Lucernespirer, spiseklar |
8,00 |
0,08 |
0,13 |
0,48 |
0,03 |
8,20 |
0,20 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
5,83 |
0,06 |
0,07 |
0,49 |
0,05 |
0 |
0,49 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
0 |
0,09 |
0,08 |
0,75 |
0,06 |
16,40 |
0 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
0 |
0,04 |
0,03 |
0,18 |
0,05 |
NA* |
0 |
Sorte bønner, spiseklar, konserves |
0 |
0,08 |
0,06 |
0,28 |
0,03 |
0 |
0 |
Sojabønner, spiseklar, frosne |
3,90 |
0,15 |
0,12 |
0,88 |
0,09 |
15,40 |
1,14 |
* NA = Not available
Mineraler for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g)
Mineraler (pr. 100 g) |
Calcium (mg) |
Fosfor (mg) |
Jern (mg) |
Jod (μg) |
Kalium (mg) |
Kobber (mg) |
Magnesium (mg) |
Natrium (mg) |
Selen (μg) |
Zink (mg) |
Baked beans, spiseklar, konserves |
40,5 |
77,5 |
1,30 |
0 |
245 |
0,15 |
27,5 |
225 |
1,3 |
0,48 |
Bønnemix, spiseklar, frost |
49,5 |
105 |
1,55 |
0 |
305 |
0,17 |
35 |
25 |
1,6 |
0,74 |
Grønne linser, spiseklar, konserves |
35,0 |
76 |
1,85 |
0 |
140 |
0,24 |
19 |
240 |
5,6 |
0,80 |
Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt |
117,0 |
163 |
2,80 |
NA* |
307 |
0,26 |
54,7 |
8,8 |
NA* |
1,10 |
Kikærter, spiseklar, konserves |
43,0 |
89,5 |
1,30 |
0 |
155 |
0,29 |
32 |
155 |
5 |
1,25 |
Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet |
51,5 |
150 |
1,85 |
0 |
390 |
0,35 |
57,5 |
95,5 |
2,8 |
1,60 |
Lucernespirer, spiseklar |
6,0 |
70 |
0,96 |
1 |
79 |
0,16 |
27 |
6 |
1 |
0,92 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
40,5 |
94 |
1,45 |
0 |
305 |
0,19 |
31,5 |
360 |
0,95 |
0,61 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
55,5 |
180 |
2,30 |
0 |
555 |
0,33 |
64,5 |
175 |
1,4 |
1,05 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
74,3 |
167 |
2,40 |
NA* |
310 |
0,27 |
53 |
12 |
NA* |
0,95 |
Sorte bønner, spiseklar, konserves |
71,0 |
110 |
2 |
0 |
265 |
0,24 |
40,5 |
160 |
0 |
0,88 |
Sojabønner, spiseklar, frosne |
70,0 |
160 |
1,90 |
0 |
395 |
0,39 |
59,5 |
9,8 |
1 |
1,20 |
* NA = Not available
Makronæringsstoffer for kidneybønner - tørrede og spiseklare (pr. 100 g)
Makronæringsstoffer (pr. 100 g) |
Energi (kJ/kcal) |
Protein, analyseret (g) |
Protein, beregnet (g) |
Kulhydrat (g) |
Kostfibre (g) |
Fedt (g) |
Røde kidneybønner, tørrede |
1169/279 |
18,3 |
22,4 |
27,8 |
30,6 |
1,9 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
549/131 |
8,2 |
10,0 |
14,8 |
11,9 |
0,9 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
524/125 |
8,0 |
9,6 |
13,7 |
12,2 |
0,9 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
363/86 |
4,3 |
5,3 |
11,1 |
6,7 |
0,9 |
*NB = Not available
Vitaminer for kidneybønner - tørrede og spiseklare (pr. 100 g)
Vitaminer (pr. 100 g) |
A-vitamin (μg RE) |
Thiamin/B1 (mg) |
Riboflavin/B2 (mg) |
Niacin/B3 (NE) |
B6-vitamin (mg) |
C-vitamin (mg) |
E-vitamin (mg) |
Røde kidneybønner, tørrede |
0,29 |
0,26 |
0,13 |
1,89 |
0,33 |
0,40 |
0,08 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
0 |
0,04 |
0,03 |
0,18 |
0,05 |
NA* |
0 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
0 |
0,09 |
0,08 |
0,75 |
0,06 |
16,40 |
0 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
5,83 |
0,06 |
0,07 |
0,49 |
0,05 |
0 |
0,49 |
*NA = Not available
Mineraler for kidneybønner - tørrede og spiseklar (pr. 100 g)
Mineraler (pr. 100 g) |
Calcium (mg) |
Fosfor (mg) |
Jern (mg) |
Jod (μg) |
Kalium (mg) |
Kobber (mg) |
Magnesium (mg) |
Natrium (mg) |
Selen (μg) |
Zink (mg) |
Røde kidneybønner, tørrede |
102,0 |
430 |
5,20 |
0 |
1290 |
0,74 |
139,0 |
0,25 |
2,08 |
2,36 |
Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt |
74,3 |
167 |
2,40 |
NA* |
310 |
0,27 |
53,0 |
12 |
NA* |
0,95 |
Røde kidneybønner, spiseklar, konserves |
55,5 |
180 |
2,30 |
0 |
555 |
0,33 |
64,5 |
175 |
1,40 |
1,05 |
Røde kidneybønner i chilisauce, konserves |
40,5 |
94 |
1,45 |
0 |
305 |
0,19 |
31,5 |
360 |
0,95 |
0,61 |
*NA = Not available
Kilder:
Suhr, I., Klinken, K., & Kirkegaard, E. (2009). Mad: grundkogebog & køkkenskole – Bælgfrugter s.158-163. Kbh.: Gad.
Østergaard, K., Justesen, L., & Uebel, U. (2014). Fødevarer og kvalitet: råvarer og forarbejdning (2. udg) - Bælgfrugter s.429-431. Kbh.: Nyt Teknisk Forlag.