Kvalitet og sikkerhed

25. september 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Tungmetaller og miljøgifte

Visse fisk kan indeholde miljømæssige giftstoffer og tungmetallet kviksølv. Det gælder typisk større rovfisk såsom rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og store tunfisk, som ophober giftstofferne i fedt. Generelt har fisk, der er fanget i det åbne hav, lavere koncentrationer af nogle forurenende stoffer end fisk fra Østersøen eller norske fjorde. Derfor har nationale fødevareagenturer i nordiske lande fremsat specifikke råd omkring fiskeindtag for specifikke populationsgrupper, fx børn og gravide.1

Fødevarestyrelsen anbefaler, at:

  • gravide, både kvinder der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, undgår at spise udskæringer af de store rovfisk grundet risikoen for et højt indhold af kviksølv. Derudover frarådes det at spise mere end 1 dåse almindelig tun om ugen og ingen med hvid eller albacore tun. Gravide og ammende kan spise op til 100 gram rovfisk om ugen.
  • børn i alderen 3-14 år ikke spiser udskæringer af de store rovfisk og højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen - ingen dåser med hvid eller albacore tun. Anbefalingerne for børn i denne aldersgruppe lyder på højst 25 gram rovfisk om ugen.
  • børn under 3 år ikke spiser tun på dåse.

Fødevarestyrelsen understreger dog, at ovenstående populationsgrupper trygt kan spise de øvrige fisk (også opdrætsfisk) og de fleste typer fiskepålæg, og at De officielle Kostråd opfordrer danskerne til at spise 350 g fisk om ugen - heraf ca. 200 g fed fisk.2,3

Parasitter

Rå fisk kan indeholde parasitter, som kan forårsage bughindebetændelse - parasitterne er så modstandsdygtige, at de ikke dør, selvom de bliver spist af mennesker. Derfor skal man altid forarbejde rå fisk, så parasitterne bliver dræbt, inden man indtager fisken. Forarbejdning dækker over frysning, stegning, kogning, grillning, varmrøgning, saltning og kraftig marinering. Parasitter bliver ikke dræbt af letsaltning, koldrøgning, gravning eller let marinering (disse produkter skal også fryses ned for, at parasitterne bliver dræbt).

Læs mere om parasitter i fisk her.

Fordærvende bakterier

Fisk kan indeholde fordærvende bakterier, som nedbryder fisken og derved gør den uegnet til at spise. Disse bakterier er ikke sundhedsskadelige.

Læs mere om fisk her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...