Introduktion
25. januar 2023
I undersiderne til dette emne om frugt og grøntsager kan du læse mere om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Forskellen på frugt og grøntsager
Forskellen på frugt og grøntsager bestemmes af, om de har kerner, og hvor hyppigt de høstes. Frugt har en kerne med frugtkød omkring og er flerårige, dvs. de vender tilbage år efter år. Grøntsager er derimod rødder eller blade og er ofte etårige.
Planteceller har en cellevæg, som er plantens yderste del. Cellevæggen er opbygget af kulhydraterne: hemicellulose, cellulose og pektin, som er kilder til kostfibre. Planters farve afgøres af deres indhold af de tre farvestoffer: klorofyl (grøn farve), anthocyanin (rød/blå farve) og carotenoid (gul farve). De fleste planter indeholder alle tre farvestoffer, men i forskellige koncentrationer.
Læs om frugt og grøntsager her...
Ernæring
Her kan du læse om de næringsstoffer, der findes i frugter og grøntsager, om forskellen mellem fine grøntsager og grove grøntsager og meget mere.
Sundhed
Frugt og grøntsager er en vigtig del af en varieret kost, som har stor betydning for sundheden.
Bæredygtighed
Læs mere om frugt og grøntsager i relation til miljø og bæredygtighed.
Tilberedning og smag
Her kan du læse mere om tilberedning og smag af frugt og grøntsager
Kvalitet og sikkerhed
Kvalitet og sikkerhed er centrale emner, når der produceres frugter og grøntsager. Læs mere her.
Danskernes forbrug
Ifølge undersøgelsen af danskernes kostvaner 2011-2013 får voksne danskere i gennemsnit 199 g grøntsagsprodukter om dagen.