Danskernes forbrug
23. januar 2023
Danskernes daglige indtag af kartofler, grøntsager og frugter kan ses i tabellen nedenfor. Tallene er fra rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” udarbejdet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Læs mere om Danskernes Kostvaneundersøgelse her.
Kartofler og kartoffelprodukter omfatter kartofler og kartoffelretter. Grøntsagsgruppen omfatter friske og forarbejdede grøntsager, herunder fx dybfrosne grøntsager, konserves og tørrede bælgfrugter. Frugter og frugtprodukter omfatter frisk og forarbejdet frugt såsom tørret frugt, marmelade og frugtsaft (men ikke juice).
Danskernes indtag af kartofler, grøntsager og frugter (g/dag):
|
Kartofler og kartoffelprodukter |
Grøntsager og grøntsagsprodukter |
Frugter og frugtprodukter |
Børn 4-9 år (n= 421) |
40 g |
157 g |
188 g |
Børn 10-17 år (n= 509) |
74 g |
144 g |
141 g |
Voksne 18-75 år (n= 3016) |
91 g |
199 g |
190 g |
Tallene afspejler det gennemsnitlige daglige indtag.
På tværs af de tre aldersgrupper, har voksne (18-75 år) i gennemsnit det største indtag af hhv. kartofler, grøntsager og frugter. Voksne spiser større mængder kartofler end børn, og drenge og mænd spiser generelt mere end piger og kvinder. Indtaget af grøntsager og grøntsagsprodukter er størst hos voksne, og kvinder har et større indtag end mænd. Børn i alderen 4-9 år spiser flere grøntsager sammenlignet med børn i alderen 10-17 år. De samme tendenser ses ved indtaget af frugter og frugtprodukter: voksne har det største indtag, hvoraf kvinder har et større indtag end mænd, og børn i alderen 10-17 år har det mindste indtag.
Kartofler, grøntsager og frugters bidrag til indtag af næringsstoffer
I ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” kan man se, hvilke næringsstoffer kartofler, grøntsager og frugter bidrager med i kosten. Kartofler, grøntsager og frugter bidrager væsentligt med næringsstoffer i danskernes kost – se hvilke nedenfor:
Bidrag af energi og makronæringsstoffer fra kartofler, grøntsager og frugter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Energi |
Fedt |
Kulhydrat |
Kostfiber |
Protein |
Kartofler |
4% |
1% |
6% |
6% |
2% |
Grøntsager |
3% |
2% |
5% |
18% |
4% |
Frugter |
7% |
4% |
12% |
18% |
2% |
Kartofler, grøntsager og frugter bidrager med knap 15% af energien i danskernes kost. Lige under halvdelen (46%) af det samlede indtag af kostfibre stammer fra kartofler, grøntsager og frugter. Frugter er den af de tre fødevaregrupper, der bidrager med flest kulhydrater.
Bidrag af vitaminer fra kartofler, grøntsager og frugter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
A-vitamin |
D-vitamin |
E-vitamin |
B1-vitamin |
B2-vitamin |
Niacin |
B6-vitamin |
B12-vitamin |
C-vitamin |
Kartofler |
<0,5% |
<0,1% |
1% |
3% |
2% |
4% |
7% |
<0,1% |
10% |
Grøntsager |
24% |
<0,1% |
15% |
8% |
5% |
6% |
12% |
<0,1% |
37% |
Frugter |
2% |
<0,1% |
23% |
5% |
4% |
3% |
11% |
<0,1% |
25% |
Knap en fjerdedel (24%) af A-vitaminindtaget stammer fra grøntsager, og knap en fjerdedel (23%) af E-vitaminindtaget stammer fra frugter. Kartofler, grøntsager og frugter bidrager tilsammen med en tredjedel af det samlede indtag af B6-vitamin og over 70% af det samlede indtag af C-vitamin.
Bidrag af mineraler fra kartofler, grøntsager og frugter (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Calcium |
Fosfor |
Magnesium |
Jern |
Zink |
Jod |
Selen |
Kartofler |
1% |
3% |
5% |
8% |
2% |
<0,5% |
1% |
Grøntsager |
4% |
5% |
7% |
8% |
4% |
1% |
2% |
Frugter |
3% |
4% |
8% |
6% |
3% |
<0,5% |
2% |
Kartofler, grøntsager og frugter yder et betydende bidrag til indtaget af magnesium (20%) og jern (22%) og bidrager desuden med fosfor.