Kvalitet og sikkerhed
25. januar 2023
I frugt, grønt og svampe findes der stoffer, som kan være giftige for mennesker. Stofferne er en del af organismernes forsvar og findes naturligt i fødevaren eller opstår ved forkert opbevaring. De naturlige giftstoffer forekommer oftest i så små mængder, at de ikke udgør en sundhedsrisiko for mennesker.
Læs mere om de naturlige giftstoffer her: Naturlige giftstoffer (foedevarestyrelsen.dk)
Pesticider
I Danmark holder myndighederne nøje øje med pesticidindholdet i vores fødevarer. Fødevarestyrelsen vurderer på baggrund af seks års data fra den danske pesticidkontrol, at pesticidindholdet i danskernes fødevarer ikke udgør en sundhedsmæssig risiko (kilde: Ingen sundhedsmæssig risiko fra pesticider i danskernes mad - DTU Fødevareinstituttet).
Pesticider kan bruges til at bekæmpe ukrudt og beskytte afgrøder. Det er tilladt at bruge pesticider i produktionen af grøntsager og frugter, og derfor er det også muligt at finde pesticidrester i disse fødevarer. EU fastsætter grænseværdier for pesticidrester i grøntsager og frugter, som skal følges af alle EU-lande.
Generelt er der også oftere flere pesticidrester i importerede produkter end tilsvarende danske varer, ligesom de udenlandske prøver oftere indeholder mere end ét pesticid i samme prøve.
Læs mere om frugt og grøntsager her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.