Bæredygtighed
13. november 2023
Kartoflen har nogle miljø- og klimamæssige fordele. Kartoffelproduktionen kræver relativt få ressourcer sammenlignet med andre afgrøder. De kan dyrkes i forskellige klimaer og jordtyper og er en afgrøde, der per hektar dyrket jord, kan give mange kilo fødevarer sammenlignet med andre afgrøder. Derudover kan de dyrkes i Danmark, hvilket medfører besparelser i transport. Opbevares kartoflen korrekt, har den lange holdbarhed og dens mange madtekniske egenskaber kan være med til at øge sandsynligheden for, at man undgår madspild og dermed også bruger fødevaren i forskellige måltidssammenhænge 1.
Kartoflens klimaaftryk er generelt lavt. De danske og nordiske databaser har et klimaaftryk for kartofler på 0,10 - 0,40 kg CO2-ækv./kg kartofler i butik. De udenlandske databaser har tilsvarende et klimaaftryk, der varierer fra 0,18-0,36 kg CO2-ækv./kg kartofler i butik.
Læs mere om kartofler her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.