Ernæring
13. november 2023
Kartofler er en vigtig del af kosten i mange kulturer. Kartofler er fedtfattige og samtidig en god kilde til bl.a. vitamin C og kalium, samt kostfiber og stivelse1.
Kartoflen er primært kendt for sit høje indhold af komplekse kulhydrater, især stivelse. Stivelsen er fordøjelig og kan altså opdeles i mindre kulhydratenheder (glukose) i vores fordøjelseskanal. Glukosen optages i tarmen, videreføres med blodet til cellerne og bliver omsat til energi. Kartoflens vandindhold på 70-80% i kombination med dens høje stivelsesindhold gør, at kartoflen indeholder mere energi per 100 gram end de fleste frugter og grøntsager2.
På mikronæringsstofniveau er det særligt vitamin C og kalium, som kartofler udmærker sig ved at indeholde. Disse sidder fortrinsvis i og lige inden under skrællen, mens koncentrationen i resten af kartoflen er lavere. Indholdet af C-vitamin differentierer alt afhængig af om kartoflen er ny eller gammen, kogt eller rå. Nedenfor ses data fra ernæringsdatabasen Frida (trukket oktober 2023).
Næringsstoftabel for kartofler
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
|
Energi (kJ) |
360 |
326 |
363 |
345 |
321 |
kJ |
Protein |
1,7 |
2 |
2,2 |
2,2 |
1,8 |
g |
Tilgængelig kulhydrat, deklaration |
18,6 |
15,9 |
18,1 |
16,8 |
15,8 |
g |
Kostfibre |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,3 |
g |
Fedt |
0,1 |
0,3 |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
g |
|
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
A-vitamin |
0,167 |
0,833 |
0 |
0 |
0 |
RE |
Retinol |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
µg |
E-vitamin |
0,01000 |
0,1 |
- |
- |
- |
α-TE |
Thiamin (B1-vitamin) |
0,0980 |
0,0553 |
- |
- |
- |
mg |
Riboflavin (B2-vitamin) |
0,0190 |
0,0625 |
- |
- |
- |
mg |
Niacin |
1,31 |
1,6 |
- |
- |
- |
mg |
B6-vitamin |
0,269 |
1,6 |
- |
- |
- |
mg |
Folat |
9,00 |
36 |
- |
- |
- |
µg |
B12-vitamin |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
µg |
C-vitamin |
8,30 |
26,4 |
19 |
9 |
22 |
mg |
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
|
Natrium |
5,00 |
7 |
- |
- |
- |
mg |
Kalium |
328 |
414 |
- |
- |
- |
mg |
Calcium |
8,00 |
6,76 |
- |
- |
- |
mg |
Magnesium |
20,0 |
20,4 |
- |
- |
- |
mg |
Jern |
0,310 |
1,03 |
- |
- |
- |
mg |
Kobber |
0,167 |
0,052 |
- |
- |
- |
mg |
Zink |
0,270 |
0,3 |
- |
- |
- |
mg |
Selen |
0,300 |
0,268 |
- |
- |
- |
mg |
Fosfor |
40,0 |
55,3 |
- |
- |
- |
mg |
Kilder:
[1] Frida.fooddata.dk (oktober 2023)
[2] Terndrup Pedersen, A. (2020). Madgrundbogen – Kartoflen (Kap. 3) s. 119
[3] Frida.fooddata.dk (oktober 2023)