Ernæring
13. november 2023
Kartofler er en vigtig del af kosten i mange kulturer. Kartofler er fedtfattige og samtidig en god kilde til bl.a. vitamin C og kalium, samt kostfiber og stivelse1.
Kartoflen er primært kendt for sit høje indhold af komplekse kulhydrater, især stivelse. Stivelsen er fordøjelig og kan altså opdeles i mindre kulhydratenheder (glukose) i vores fordøjelseskanal. Glukosen optages i tarmen, videreføres med blodet til cellerne og bliver omsat til energi. Kartoflens vandindhold på 70-80% i kombination med dens høje stivelsesindhold gør, at kartoflen indeholder mere energi per 100 gram end de fleste frugter og grøntsager2.
På mikronæringsstofniveau er det særligt vitamin C og kalium, som kartofler udmærker sig ved at indeholde. Disse sidder fortrinsvis i og lige inden under skrællen, mens koncentrationen i resten af kartoflen er lavere. Indholdet af C-vitamin differentierer alt afhængig af om kartoflen er ny eller gammen, kogt eller rå. Nedenfor ses data fra ernæringsdatabasen Frida (trukket oktober 2023).
Næringsstoftabel for kartofler
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
|
Energi (kJ) |
360 |
326 |
363 |
345 |
321 |
kJ |
Protein |
1,7 |
2 |
2,2 |
2,2 |
1,8 |
g |
Tilgængelig kulhydrat, deklaration |
18,6 |
15,9 |
18,1 |
16,8 |
15,8 |
g |
Kostfibre |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,4 |
1,3 |
g |
Fedt |
0,1 |
0,3 |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
g |
|
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
A-vitamin |
0,167 |
0,833 |
0 |
0 |
0 |
RE |
Retinol |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
µg |
E-vitamin |
0,01000 |
0,1 |
- |
- |
- |
α-TE |
Thiamin (B1-vitamin) |
0,0980 |
0,0553 |
- |
- |
- |
mg |
Riboflavin (B2-vitamin) |
0,0190 |
0,0625 |
- |
- |
- |
mg |
Niacin |
1,31 |
1,6 |
- |
- |
- |
mg |
B6-vitamin |
0,269 |
1,6 |
- |
- |
- |
mg |
Folat |
9,00 |
36 |
- |
- |
- |
µg |
B12-vitamin |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
µg |
C-vitamin |
8,30 |
26,4 |
19 |
9 |
22 |
mg |
Kogt |
Rå, uspec |
Rå, efterår |
Rå, gammel |
Rå, ny |
Enh |
|
Natrium |
5,00 |
7 |
- |
- |
- |
mg |
Kalium |
328 |
414 |
- |
- |
- |
mg |
Calcium |
8,00 |
6,76 |
- |
- |
- |
mg |
Magnesium |
20,0 |
20,4 |
- |
- |
- |
mg |
Jern |
0,310 |
1,03 |
- |
- |
- |
mg |
Kobber |
0,167 |
0,052 |
- |
- |
- |
mg |
Zink |
0,270 |
0,3 |
- |
- |
- |
mg |
Selen |
0,300 |
0,268 |
- |
- |
- |
mg |
Fosfor |
40,0 |
55,3 |
- |
- |
- |
mg |
Kilder:
[1] Frida.fooddata.dk (oktober 2023)
[2] Terndrup Pedersen, A. (2020). Madgrundbogen – Kartoflen (Kap. 3) s. 119
[3] Frida.fooddata.dk (oktober 2023)
Læs mere om kartofler her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.