Kvalitet og sikkerhed
13. november 2023
Kartofler bør opbevares mørkt og tørt samt ved 5-8 grader. Ligger kartofler for varmt begynder de at spire og ligger kartofler for koldt, udvikler de sukker og bliver søde i smagen. Derfor anbefales det at lægge kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet, hvor der er mørkt og koldt og ensartet temperatur det meste af tiden. Så holder de kartofler sig friske og lækre i lang tid 1.
Kartoflers kvalitet er forbundet med friskhed, udseende, smag og næringsindhold. Friske kartofler er faste, fri for råd eller skader samt med en ensartet farve og tekstur. Er kartoflerne derimod grønne, kraftigt beskadiget, spirede eller angrebet af skimmel, bør de kasseres. Herudover bør man kun spise kartoflens knold og aldrig plantens andre dele som spirer, blomster, blade, stængler og frugter, da disse har et højt indhold af giftstoffer 2.
Spises grønne kartofler er der risiko for at få mavekramper, kvalme, opkastning og diarré. Når kartofler udsættes for lys, danner de mere af det grønne ufarlige farvestof klorofyl og af de giftige stoffer glykoalkaloider, som består af giftstofferne solanin og chaconin. Det er ikke til at se og smage, om de giftige stoffer er til stede. Kartofler, der er meget beskadigede eller spirede, kan også have et højt indhold af glykoalkaloider 3.