Tilberedning og smag
13. november 2023
Kartoflen er en alsidig fødevare, der kan tilberedes på utallige måder. Der findes mange forskellige kartoffelsorter i Danmark og deres udseende, smag, tilberedning og sæson varierer. Især dyrkningsformen og jordbundsforholdene har indflydelse på smagen. Man bør derfor vælge kartoffelsort ud fra, hvad kartoflen skal bruges til i madlavningen. På samme vis er tilberedningstid og -temperatur afhængig af kartoflens sort, størrelse og modenhed 1.
Nedenfor en quickguide til kartoffeltyper – se mere om forskellige kartoffelsorter og hvordan du bruger dem bedst i køkkenet på voresmad.dk2 og kartoffelguiden.dk3.
Kartoffelsort |
Velegnet til |
Santera, Sava, Folva, Gala, Maya, Solist og Ditta |
Kogning |
Melody, Maya, Solist og Folva |
Mos |
Folva, Gala, Argana, Melody, Solist og Maya |
Bagning |
Folva, Gala, Melody, Solist og Maya |
Kartoffelbåde |
Santera, Sava og Maya |
Kartoffelsalat |
Læs mere om kartofler her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.