Ernæring

27. januar 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Kylling er en populær spise i mange danske hjem, fordi kødet er nemt at tilberede og findes i mange udskæringer og varianter. Det betragtes af mange som velsmagende, og danske forbrugere placerer kylling i top tre som bedste proteinkilde. Fjerkræ bidrager desuden med en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost.

Protein

Kylling indeholder ca. 19 g protein pr 100 g. og er dermed en god kilde til protein med høj biotilgængelighed. 

Fedt

Kylling er ofte en mager kødtype. Mens indholdet af protein er højt, er fedtindholdet lavt – i gennemsnit kun ca. 6% fedt, afhængig af udskæringen. Med kylling som en del af en varieret kost, kan man sænke indholdet af mættet fedt i kosten, der bl.a. stammer fra animalske produkter.

Her kan du  læse mere om kød og ernæring

Her kan du læse om fedt i forskellige udskæringer

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for udvalgte udskæringer af kylling og fjerkræ. 

 

Kylling, bryst, kød og skind

Kylling, lår, kød og skind

Kylling, vinge, kød og skind

Kylling, lever

And, brystkød

And, kød og skind

kJ

623

647

780

487

489

1650

Kcal

149

155

187

116

116

400

Protein (g)

21,5

18,7

19,2

19,1

19,4

11,5

Kulhydrat (g)

0,1

0,0

0,1

0,4

0,0

0,0

Fedt (g) 

6,9

8,9

12,2

4,2

4,3

39,3

Mættet fedt (g)

1,955

2,525

3,462

1,179

1,572

13,14

Kolesterol (mg)

64

84

77

345

77

76

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Kylling, bryst, kød og skind

Kylling, lår, kød og skind

Kylling, vinge, kød og skind

Kylling, lever

And, brystkød

And, kød og skind

Thiamin/

B1 (mg)

0,06

0,06

0,05

0,48

0,42

0,197

Riboflavin/

B2 (mg)

0,09

0,15

0,09

3,4

0,31

0,21

Niacin/

B3 (mg)

9,9

5,4

5,9

10,2

3,4

3,93

B6-vitamin (mg)

0,53

0,26

0,35

0,8

0,63

0,19

B12-vitamin (µg)

0,34

0,3

0,32

21

0,76

0,25

D-vitamin (µg)

1,5

1,5

1,5

0,2

 

1,0

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Kylling, bryst, kød og skind

Kylling, lår, kød og skind

Kylling, vinge, kød og skind

Kylling, lever

And, brystkød

And, kød og skind

Jern (mg)

0,9

1,8

1,4

9,15

4,5

1,2

Zink (mg)

0,8

1,6

1,33

2,9

0,74

1,35

Selen (µg)

     

50,5

 

24

Chrom (µg)

     

0,91

   

Kalium (mg)

220

192

156

255

270

297

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Her kan du læse mere om fjerkræ...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...