Bæredygtighed

26. januar 2023

Bæredygtighed er et meget komplekst emne, og det handler om mere end klima og CO2-udledning. Ifølge FN's Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, er der fire kriterier, der skal være opfyldt, for at en kost er bæredygtig.

1) Kosten skal være ernæringsmæssigt tilstrækkelig og sund
2) Den skal være økonomisk tilgængelig for alle
3) Den skal være kulturelt acceptabel
4) Den skal have en lav miljøpåvirkning

Læs mere om bæredygtig kost her

Sund og nærende

Vi spiser helt grundlæggende for at få næringsstoffer til, at kroppen kan udvikle sig og holde sig vedlige. Følger vi De officielle Kostråd, er der gode forudsætninger for at få dækket behovet for næringsstoffer. Her bidrager grisekød med mange forskellige næringsstoffer, både fedtsyrer, protein af høj kvalitet, vitaminer og mineraler.

Økonomisk tilgængelig

Grisekød har historisk set været nemt tilgængeligt på det danske marked. Der er en stor variation af udskæringer, som kan passe ind i et utal af retter.

Kulturelt acceptabel

Grisekødet har også en tydelig rolle og en meget lang historik i vores madkultur. Grisekød er næsten et synonym for "mormormad", som frikadeller med kold kartoffelsalat og krydderkrebinetter med tilbehør. Omkring jul er flæskesteg og mørbrad også en tradition på spisebordene. Sammen med masser af fx grøntsager, fuldkorn og kartofler bidrager grisekød med smag, tekstur og ikke mindst næringsstoffer til måltider. 

Klima og miljøpåvirkning

Ifølge Rådet for sund Mad tilhører grisekødet en af de kødtyper, der har et lavere klimaaftryk. Der bliver gjort en stor indsats for at nedbringe klimaaftrykket på griseproduktionen i Danmark. I dag producerer vi 2 grise for samme klimabelastning som i 1989.  Det kan du læse mere om her.

I landbruget arbejder man intensivt med ressourceoptimering, recirkulering og genanvendelse.  Det øger udbytterne i marken og minimerer tab og affaldsdannelse i alle led i produktionskæden. Det kaldes også cirkulær bioøkonomi.

Udviklingen imod større bæredygtighed, og hermed mindre miljøpåvirkning, er afhængig af innovation og kontinuerlig udvikling. I 2023 er der udgivet en 2030-plan for landbruget og fødevareerhvervet. Den baner vejen for grøn udvikling.

Læs mere om kød og bæredygtighed her.

Læs mere om grisekød her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...