Sundhed
26. januar 2023
Grisekød er en del af en sund og varieret kost blandt grøntsager, kartofler, frugter, fuldkornsprodukter, mejeriprodukter, fisk, æg og andet kød. Grisekød er den type kød, som danskerne spiser mest af. Kulinarisk har grisekød et væld af anvendelsesmuligheder og kan bidrage med tekstur og smag til retter med meget grønt. Smagen af grisekød tiltaler altså mange mennesker, og det har vi dykket ned i gennem forskellige projekter.
Stort udvalg med lav fedtprocent
Lidt kød i kosten bidrager med mange vigtige næringsstoffer, der kommer med få kalorier, hvis man vælger at bruge de magre udskæringer. I køledisken findes mange forskellige udskæringer af grisekød med en fedtprocent under 10%:
Udskæring |
Fedtprocent |
Mørbrad, helt afpudset |
1 |
Filet, helt afpudset / Filet royal |
1 |
Schnitzel af inderlår |
2 |
Lever |
3 |
Flanksteak |
4 |
Mørbrad med bimørbrad |
4 |
Strimler og tern |
4 |
Mignon |
4 |
Hjerte |
4 |
Hamburgerryg |
5 |
Kæbe |
5 |
Minutkotelet / Kotelet uden fedtkant |
5 |
Culotte |
10 |
Kotelet |
10 |
Hakket grisekød |
3-10 |
Danskernes kostvaneundersøgelser pointerer, at kød bidrager med mættet fedt i kosten. Den gennemsnitlige andel af mættet fedt i grisekød er 39%, mens de umættede udgør 61%. Vælger du de magre udskæringer, bidrager kødet således mindre til mættet fedt i kosten.
Her kan du læse mere om fedt i forskellige udskæringer
Kost og overvægt
Det er individuelt hvilken kost, der er den bedste til at forebygge overvægt, og hvilken kost, der er bedst til at få overvægtige personer til at tabe sig. Fordi fedt er det næringsstof, der indeholder flest kalorier pr. gram, er der ofte fokus på at reducere fedtindtaget. Samtidig er fedt det næringsstof, der er dårligst til at give mæthed, sammenlignet med både protein og kulhydrat. Der er dog forskel på kulhydrater, og de simple kulhydrater f.eks. sukker giver ikke så stor mæthed som fibre, der er mere mættende.
Magert grisekød bidrager med protein af høj kvalitet, som kan være med til at øge mæthedsfornemmelsen sammen med andre proteinholdige fødevarer som nødder, frø, kerner og bælgplanter.
Men hav i baghovedet at vægt er bestemt af både arvelige, personlige, sociale og samfundsmæssige forhold, dvs. ved en lang række faktorer, som du ikke nødvendigvis har kontrol over. Dette betyder, at nogle ikke tager på i vægt, mens andre tager på, uden de selv har kontrol over det.
Ved at spise efter Fødevarestyrelsens officielle Kostråd, kan man forebygge at tage på i vægt. Kroppen vil få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, og du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.