Introduktion
26. januar 2023
Okse- og kalvekød har en stor kulturel betydning for mange danskere. Det er ofte retter med oksekød, der er blandt danskernes favoritter, og hakket oksekød var blandt det mest solgte kød i 2021.
Oksekødet findes som næringsrig smagsforstærker i mange danske livretter, og derfor kan kødet bruges til at introducere nye, mindre kendte råvarer. Kostrådene anbefaler bl.a. at vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden, for at tilgodese en varieret kost, klimaet og sundheden. Mange danskere har ikke tradition for at spise bælgfrugter, men I en kødsovs, lasagne eller andre karakteristiske livretter med oksekød, vil bælgfrugterne blive introduceret i en velkendt og velsmagende kontekst.
Udover smag, gode udskæringer og velkendte retter, er oksekødets ernæringsmæssige bidrag også værd at bemærke. Det høje indhold af protein og jern, gør kødet til en oplagt komponent i måltider til grupper med særlige ernæringsmæssige behov.
Her på siden kan du læse mere om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt okse- og kalvekødets historie.
Læs om okse- og kalvekød her...
Ernæring
Her kan du læse om de næringsstoffer, der findes i oksekød.
Sundhed
Her kan du læse mere om oksekød og sundhed.
Bæredygtighed
Oksekød i et bæredygtighedsperspektiv
Tilberedning og smag
Her kan du læse mere om tilberedning og smag af oksekød.
Dyrevelfærd
Her kan du læse om dyrevelfærd i kvægproduktionen.
Kvalitet og sikkerhed
Kvalitet og sikkerhed er centrale emner, når der produceres oksekød. Læs mere her.
Historie
Her kan du læse om oksekødets historie.