Ernæring
26. januar 2023
Okse- og kalvekødet bidrager med protein, essentielle aminosyrer og en lang række vitaminer og mineraler i danskernes kost.
Kødets næringsstoffer
Der findes mange okse- og kalveudskæringer med et varierende indhold af mikro- og makronæringsstoffer. Typisk vil kødet have et højt indhold af let optageligt protein, og et varierende indhold af fedt. Derudover et lavt til ikkeeksisterende indhold af kulhydrat. Oksekød er samtidig en vigtig kilde til jern, som mange kvinder mellem 15-35 år ofte indtager for lidt af, og som mange udsatte målgrupper (ældre, småt-spisende, børn mv.) kan have særligt behov for til at opbygge og bevare muskelmasse.
Man kan godt få dækket sit behov for næringsstoffer uden at spise kød, men man skal være opmærksom på at vælge andre fødevarer, der kan bidrage med protein, B-vitaminer, jern, zink og selen. Der er ikke evidens for, at en kost helt uden kød er mere sund end en balanceret og varieret kost.
Næringsstoftabel
Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for 6 udvalgte udskæringer af oksekød.
Roastbeef |
Oksemørbrad, afpudset |
Hakket oksekød, 10-15% fedt |
Entrecote med fedtkant |
Kalv, magert, 5% fedt |
Kalv, 11% fedt |
|
kJ |
504 |
576 |
687 |
1098 |
509 |
768 |
Kcal |
120 |
137 |
164 |
265 |
121 |
184 |
Protein (g) |
21,7 |
20,0 |
19,4 |
18,2 |
18,6 |
20 |
Kulhydrat (g) |
0,3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0,6 |
Fedt (g) |
3,5 |
6,4 |
9,7 |
21,3 |
5,2 |
11,3 |
Mættet fedt (g) |
1,198 |
2,757 |
2,796 |
8,991 |
2,147 |
4,729 |
Kolesterol (mg) |
57 |
59 |
61 |
70 |
60 |
65 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Roastbeef |
Oksemørbrad, afpudset |
Hakket oksekød, 10-15% fedt |
Entrecote med fedtkant |
Kalv, magert, 5% fedt |
Kalv, 11% fedt |
|
Thiamin/ B1 (mg) |
0,0450 |
0,0774 |
0,0441 |
0,039 |
0,063 |
0,072 |
Riboflavin/ B2 (mg) |
0,123 |
0,220 |
0,166 |
0,160 |
0,132 |
0,172 |
Niacin/ B3 (mg) |
3,6 |
6,0 |
3,93 |
5,3 |
6,0 |
6,0 |
B6-vitamin (mg) |
0,400 |
0,330 |
0,261 |
0,400 |
0,408 |
0,408 |
B12-vitamin (µg) |
1,70 |
2,38 |
2,04 |
1,40 |
1,30 |
1,30 |
D-vitamin (µg) |
0,0 |
0,4 |
0,5 |
0,8 |
0,2 |
0,2 |
E-vitamin (mg) |
0,200 |
0,195 |
0,393 |
0,660 |
0,150 |
0,150 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Roastbeef |
Oksemørbrad, afpudset |
Hakket oksekød, 10-15% fedt |
Entrecote med fedtkant |
Kalv, magert, 5% fedt |
Kalv, 11% fedt |
|
Jern (mg) |
2,10 |
2,47 |
2,25 |
1,90 |
1,40 |
1,60 |
Zink (mg) |
3,61 |
2,97 |
4,40 |
3,90 |
4,30 |
4,20 |
Selen (µg) |
6,70 |
9,10 |
- |
6,50 |
8,40 |
3,00 |
Chrom (µg) |
13,0 |
23,2 |
- |
4,00 |
2,20 |
2,20 |
Kalium (mg) |
280 |
340 |
302 |
293 |
322 |
320 |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs mere om okse- og kalvekød her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.