Introduktion
25. januar 2023
I undersiderne til dette emne om korn kan du læse mere om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kornets opbygning
Korn er blevet dyrket gennem årtusinder og er den største afgrøde i Danmark. De vigtigste kornsorter, der dyrkes i Danmark, er rug, byg, hvede og havre. Inden for de enkelte kornsorter - f.eks. hvede - findes der mange forskellige typer/arter. Det er ikke alle arter, der er lige velegnede til at blive dyrket i Danmark, og det er heller ikke alle, der er lige gode til at fremstille bagemel af.
Et korn er opbygget af fire dele:
- Frøhviden/melkernen (ca. 83%)
- Skaldelene (ca. 8%)
- Aleuronlaget (ca. 6%)
- Kimen (ca. 3%)
Frøhviden udgør den største del af kornet og indeholder protein og kulhydrat i form af stivelse. Skaldelene udgør den næststørste del af kornet og består hovedsageligt af ufordøjelige kulhydrater dvs. kostfibre. Aleuronlaget, som kan regnes med som en del af skaldelene, har den højeste koncentration af mineraler (bl.a. calcium og jern) og indeholder også proteiner, fedtsyrer og B-vitaminer (primært niacin). Kimen udgør den mindste del af kornet, men har den højeste koncentration af fedtsyrer, og indeholder desuden protein, B-vitaminer og vitamin E.
Fremstilling af mel
Ved formaling af et hvedekorn, kan følgende produkter fremkomme:
- Hvedemel
- Grahamsmel
- Fuldkornshvedemel
- Knækkede eller knuste hvedekerner
- Hvedeklid
- Hvedekim
Når korn skal males til mel, varierer det, hvor meget af kornet der bruges, da det afhænger af kornsorten og meltypen, der skal fremstilles. Betegnelsen ’udmalingsgrad’ udtrykker hvor stor en del af kornet, der er malet til mel. Dvs. en udmalingsgrad på 100% betyder, at hele kornet er malet til mel, og der er derfor tale om fuldkorn. Fuldkornsmel har en høj næringsværdi, da alle kornets næringsstoffer er bevaret.
Læs om korn her...
Ernæring
Her kan du læse om de næringsstoffer, der findes i korn.
Sundhed
Korn er en vigtig del af en varieret kost, som har stor betydning for sundheden.
Miljø og bæredygtighed
Her kan du læse mere om korn i relation til bæredygtighed.
Kvalitet og sikkerhed
Kvalitet og sikkerhed er centrale emner, når der produceres korn. Læs mere her.
Danskernes forbrug
Ifølge undersøgelsen af danskernes kostvaner 2011-2013 får voksne danskere i gennemsnit 218 g brød og kornprodukter om dagen.