Ernæring
25. januar 2023
Makronæringsstoffer
Korn er først og fremmest en kilde til kulhydrat med et højt indhold af stivelse og kostfibre. Stivelsen består primært af amylose og amylopektin, og forholdet imellem dem afhænger af kornart. Stivelsen findes i frøhviden, og jo lavere udmalingsgraden er, jo højere er stivelsesindholdet i mel.
Proteinkvaliteten i korn er begrænset af et lavt indhold af nogle af de essentielle aminosyrer: lysin, tryptofan, methionin, isoleucin, valin og threonin. Havre har en bedre proteinkvalitet end andre kornarter på grund af et højere indhold af lysin.1
Mikronæringsstoffer
Korn er også kilde til B-vitaminer og vitamin E samt mineraler som jern, zink og calcium. Næringsindholdet afhænger, som tidligere nævnt, af udmalingsgraden samt korntypen.
Aleuronlaget er rigt på B-vitaminer, og kimen er rig på E-vitamin. Den største del af kornets mineraler findes i kernens yderste cellelag. Mel med en høj udmalingsgrad har et højere indehold af vitaminer og mineraler, sammenlignet med mel med en lav udmalingsgrad.1
Næringsstoftabel
Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for tre udvalgte produkter: fuldkornsrugmel, havregryn og hvedemel.
Fuldkornsrugmel |
Havregryn |
Hvedemel |
|
kJ |
1403 |
1544 |
1454 |
Kcal |
333 |
366 |
343 |
Protein (g) |
8,7 |
12,9 |
9,7 |
Kulhydrat (g) |
61,8 |
58,3 |
69,7 |
Kostfibre (g) |
14,8 |
9,9 |
6 |
Fedt (g) |
2,3 |
6,9 |
1,5 |
Fedtsyrer |
|||
-mættede (g) |
0,296 |
1,187 |
0,184 |
-monoumættede (g) |
0,231 |
2,383 |
0 |
-polyumættede (g) |
1,152 |
2,809 |
0,413 |
-omega 3 (g) |
0,138 |
0,09 |
0 |
-omega 6 (g) |
1,014 |
2,719 |
0,413 |
Fuldkornsmel |
Havregryn |
Hvedemel |
|
A-vitamin (RE) |
0 |
0 |
0 |
Thiamin/B1 (mg) |
0,33 |
0,416 |
0,164 |
Riboflavin/B2 (mg) |
0,106 |
0,107 |
0,0271 |
Niacin/B3 (NE) |
1,7 |
2,98 |
2,15 |
Pantothensyre/B5 (mg) |
0,49 |
1,5 |
0,346 |
B6-vitamin (mg) |
0,28 |
0,142 |
0,0668 |
Biotin/B7 (µg) |
6 |
19 |
2,27 |
B12-vitamin (µg) |
0 |
0 |
0 |
C-vitamin (mg) |
0 |
0 |
0 |
D-vitamin (µg) |
0 |
0 |
0 |
E-vitamin (mg) |
0,8 |
0,750 |
0,434 |
Fuldkornsrugmel |
Havregryn |
Hvedemel |
|
Calcium (mg) |
33,3 |
115 |
17,6 |
Chlorid (mg) |
0 |
69,4 |
0 |
Fosfor (mg) |
301 |
440 |
115 |
Jern (mg) |
2,8 |
3,86 |
1,17 |
Jod (µg) |
4,6 |
0,5 |
1,42 |
Kalium (g) |
438 |
386 |
155 |
Kobber (mg) |
0,317 |
0,39 |
0,134 |
Krom (µg) |
4 |
2,5 |
0 |
Magnesium (mg) |
92,6 |
155 |
25,4 |
Mangan (mg) |
2,16 |
5,8 |
0,685 |
Natrium (g) |
5,11 |
1,62 |
0 |
Selen (mg) |
1,5 |
5 |
4,22 |
Zink (mg) |
2,8 |
2,99 |
0,868 |
Kilder:
1. Fuldkorn - Definition og vidensgrundlag for anbefaling af fuldkornsindtag i Danmark. H. Mejborn et al. DTU Fødevareinstituttet. 2008.
Læs mere om korn her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Fisk
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.