Madskoler for børn og unge
20. januar 2023
Madskoler er en ferieaktivitet, hvor børn og unge på 8-12 år lærer om varieret kost og sund livsstil på en sjov og aktiverende måde.
Madskoler foregår i dagtimerne, hvor børn og unge bruger en uge af deres skoleferie på at lave mad, lære om kost og dyrke motion. Der bliver også tid til at lege, tilberede mad til et festligt arrangement for forældrene og måske til at tage på ekskursion.
Formålet med Madskoler er, at børnene:
- møder produkter og fødevarer fra dansk landbrug
- får værktøjer til at gøre varieret kost til et naturligt valg
- har gode oplevelser med mad, madlavning og motion
- har det sjovt
- lærer 4H (bedre) at kende
Madskoler arrangeres af børne- og ungdomsforeningen 4H i et ikke-profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.
Udover almindelige Madskoler findes der også Etniske Madskoler, Ungdomsmadskoler og '3 dage med Madskoler'.
Instruktører
Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. Hvert år deltager omkring 500 Madskoleinstruktører. Diversiteten blandt instruktørerne er stor og består af både studerende, folk med fuldtidsarbejde, pensionister, forældre der tager på Madskole med deres børn og bedsteforældre der tager af sted med deres børnebørn.
De frivillige instruktører på en Madskole får en fantastisk oplevelse med børn, unge, mad og motion og er samtidig med til at gøre en forskel for 8-12 årige børn og unges viden om mad og ikke mindst kundskaber i forhold til at lave mad. Herudover får instruktørerne praktisk erfaring og kompetencer inden for bl.a. pædagogik, didaktik, sundhed, ernæring, fysisk aktivitet, hygiejne, madlavning samt planlægning af måltider til både mindre og større grupper.
Mere information om at være frivillig på en Madskole her: At være Madskoleinstruktør - Madskoler
Ambassadører
Madskoler har en række ambassadører, der bakker op omkring aktiviteten. En af disse er Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef for Bæredygtig mad og Sundhed i Fødevarestyrelsen. Læs hendes begrundelse for at bakke op her:
Når børn er med i køkkenet, kan der ske forunderlige ting. Køkkenet kan være en kulinarisk legeplads, hvor børnene kan få lyst til at smage nye råvarer, prøve nye køkkenfærdigheder, ja, måske endda opfinde helt nye retter. Under de rette forhold kan de blive små madinnovatører. Men vi kender det alt for godt - i en travl hverdag med mange aktiviteter i familien er det ikke altid, at der er tid eller måske rettere overskud til, at børnene får mulighed for at være med. Og slet ikke på en legende facon.
Netop derfor er jeg begejstret for Madskoler. Her er der både tid og overskud til, at børn og unge får lov til at lege i køkkenet. Gennem leg opstår de gode oplevelser, den gode mad, måltidet og fællesskabet.
Det, børnene forhåbentlig også får med hjem, er nye madlavningskompetencer og viden om den mad, de spiser, og mere generel viden om sund og klimavenlig mad. Når børn oplever begejstringen ved at tilberede og dele et måltid, sår vi små frø til en fremtid, der også indbefatter interesse for og lyst til at gå i køkkenet.
Jeg er glad for at være ambassadør for Madskoler, da vi i Fødevarestyrelsen arbejder for at fremme sundere og mere klimavenlige madvaner – og vi ved, at en af vejene dertil går gennem gode kompetencer i køkkenet. Vi arbejder målrettet med sundere mad i daginstitutioner og skoler via forskellige initiativer, f.eks. ved at lave anbefalinger til professionelle køkkener og køkkenfagligt personale. Vi arbejder også med undervisningsmateriale, hvor vi har fokus på at koble sund mad og pædagogik, dvs. at børnene både får kendskab til råvarerne og sunde og klimavenlige spisevaner.
Der er behov for mange og forskelligartede indsatser for at sikre, at børn får sundere og klimavenlige madvaner. Og for at komme i mål skal vi alle gøre en indsats. Madskoler tager afsæt i det, børnene ved og kan, og tilbyder oplevelser med mad, måltider og fællesskab. Dermed styrker vi børnenes kompetencer til at kunne vælge og tilberede den gode, sunde og klimavenlige mad.
Links til mere viden:
Læs mere om Madskoler på madskoler.dk eller kontakt Madskoler direkte på madskoler@4h.dk eller tlf. nr. 24 25 74 56.