Vegansk og vegetarisk kost
10. februar 2025
Det er blevet populært at skære ned på kødet, og nogle vælger helt at undgå alle former for animalske produkter. Der kan være forskellige grunde til at begrænse sit indtag af animalske fødevarer – det kan bl.a. være af dyreetiske, klimamæssige og/eller sundhedsmæssige grunde.
Vegetarisk og vegansk kost – hvad er forskellen?
Der er forskel på en vegetarisk og vegansk kost. Nedenfor kan du læse mere om forskellene.
En vegetarisk kost består primært af planteføde, dvs. frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder m.m. Vegetarer spiser som udgangspunkt ingen former for kød, fjerkræ, fisk eller skalddyr. Æg og mejeriprodukter er ofte at finde i kosten, dog er der forskellige retninger indenfor vegetarisk kost:
- Ovo-vegetarer supplerer kosten med æg
- Lakto-vegetarer supplerer kosten med mejeriprodukter
- Lakto-ovo-vegetarer supplerer kosten med æg og mejeriprodukter
- Pesco-vegetarer (pescetar) supplerer kosten med fisk
- Pollo-vegetarer (pollotar) supplerer kosten med kylling
- Semi-vegetar (flexitar) spiser overvejende vegetarisk, men supplerer kosten med kød
En vegansk kost består udelukkende af planteføde dvs. frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder m.m. Veganere spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, eller skaldyr, æg eller mejeriprodukter, og undgår også andre produkter fra dyr såsom honning, læder, pels, uld, mm.
Kostanbefalinger til vegetarer der spiser æg og mejeriprodukter
Vegetarer anbefales, at følge De officielle Kostråd så vidt muligt og skrue op for bælgfrugter og frø samt æg, ost og mejeriprodukter, hvis man er hhv. ovo- eller lakto-vegetar. Såfremt man ikke spiser fisk, anbefales det også at bruge olier og fødevarer som fx valnødder, chiafrø og rapsolie, der er rige på omega-3 fedtsyrer.
Derudover anbefales det at bage med surdej og/eller langtidskoldhæve sit brød, samt at bruge iblødsætning til korn. Metoderne fremmer optagelsen af jern, zink og calcium, som er mineraler, der er vigtige at være opmærksomme på i vegansk eller vegetarisk kost.
Til sidst anbefales det, at alle personer over 11 år, der spiser vegetarisk, bør tage et dagligt tilskud af 4 µg vitamin B12.
Læs mere om De officielle Kostråd her.
Konkrete mængder for bælgfrugter, frø, mælkeprodukter, ost og æg til børn og voksne kan ifølge Fødevarestyrelsen fx se således ud:
- 60 g bælgfrugter om dagen
- 1-2 spsk. frø om dagen
- 275 ml mager mælk og mælkeprodukter og 15 g mager ost om dagen eller 350 ml mager mælk eller mælkeprodukter, hvis dit barn ikke spiser ost
- 3-4 æg om ugen
- 125 g bælgfrugter om dagen
- 2-3 spsk. frø om dagen
- 250-300 ml mager mælk og mælkeprodukter og 30 g mager ost om dagen eller 400-450 ml mager mælk eller mælkeprodukter, hvis du ikke spiser ost. Du kan med fordel variere med magre og proteinrige mælkeprodukter som fx skyr et par gange om ugen
- 7 æg om ugen
- 160 g bælgfrugter om dagen
- 2-3 spsk. frø om dagen
- 350 ml mager mælk og mælkeprodukter og 30 g mager ost om dagen eller 450-500 ml mager mælk eller mælkeprodukter, hvis du ikke spiser ost. Du kan med fordel variere med magre og proteinrige mælkeprodukter som fx skyr et par gange om ugen
- 7 æg om ugen
- 30 g nødder om dagen
Kostanbefalinger til veganere og vegetarer der spiser lidt æg og mejeriprodukter
Som veganer og vegetar er det vigtigt at spise varieret indenfor planteriget og tage de anbefalede kosttilskud. På den måde er man sikker på at få dækket kroppens behov for vitaminer og mineraler samt forebygge alvorlige mangelsygdomme.
Spis varieret og fyld tallerkenen med:
Grøntsager og frugter indeholder mange vitaminer, mineraler samt kostfibre, og det gælder især de grove grøntsager som fx spidskål og broccoli. Det er vigtigt at spise forskellige grøntsager, da de indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Gulerødder indeholder bl.a. A-vitamin, spinat indeholder bl.a. B2-vitamin, calcium og jern, grønkål indeholder bl.a. A-vitamin og calcium, og rød peberfrugt indeholder især C-vitamin.
Bælgfrugter såsom hvide og sorte bønner, linser, kikærter og kidneybønner er gode kilder til protein, B-vitaminer, jern, calcium, magnesium, zink og fosfor. Det er vigtigt at tilberede bælgfrugter korrekt, og derfor anbefales det, at man følger anvisningen på produktet. Læs mere om tilberedning af bønner på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Kartofler, brød og kornprodukter (gryn, rugbrød, pasta, kartofler osv.) er gode kilder til bl.a. kostfibre, jern, zink og selen. Det anbefales at vælge fuldkornsprodukter, da de indeholder flere vitaminer og mineraler, så gå efter Fuldkornslogoet.
Brød kan være en god kilde til frø og derudover er sesamfrø, pinjekerner og græskarkerner også gode valg. Når det kommer til nødder, er fx valnødder, mandler og jordnødder gode valg, men husk at variere mellem forskellige slags og hold igen med paranødder og pistacienødder. Nødder bidrager bl.a. med zink og selen.
Rapsolie, chiafrø og valnødder er gode kilder til omega-3 fedtsyren alfa-linolensyre (ALA). Det er vigtigt at variere mellem forskellige planteolier, men rapsolie må gerne udgøre ca. halvdelen af de olier man bruger. Undgå for store mængder hørfrøolie.
Anbefalede kosttilskud til veganere
Veganere anbefales at tage kosttilskud, som sammen med en varieret kost dækker kroppens behov for essentielle vitaminer og mineraler. Kosttilskuddene, der anbefales til veganere, kan også være relevante for folk, der kun spiser lidt æg og mejeriprodukter.
Det anbefales af børn fra 2 år tager børnevitamintabletter, der indeholder:
- 10 µg D-vitamin anbefalet daglig dosis
- B12-vitamin
- 2,5 µg til børn fra 2-10 år
- 4 µg til børn fra 11 år
- Calcium
- 500 mg til børn fra 2-9 år
- 750 mg pr. anbefalet daglig dosis fra 10 år
Det kan også være en god idé at tage et tilskud af jod, selen, jern, calcium, A-vitamin, B2-vitamin og zink, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man får dækket sit behov.
- 10 µg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober til april)
- 4 µg B12-vitamin
Vegetarisk og vegansk kost til børn under 2 år
Det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår, hvis barnet udelukkende får en vegansk kost, da kosten kan være mangelfuld på bl.a. energi, n-3 fedtsyrer, vitamin D, vitamin B12, riboflavin, jern, zink, jod, selen og calcium.
Hvis barnet får dækket sit behov for energi og næringsstoffer via maden og suppleret med kosttilskud, kan det dog vokse og udvikle sig normalt. Da det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov opfordrer Fødevarestyrelsen forældrene til at opfylde nedenstående 3 punkter:
- at søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammen med nødvendige kosttilskud dækker barnets behov for energi og næringsstoffer
- at give barnet de anbefalede kosttilskud
- at være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.
Hvis de tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk kost til børn under 2 år ikke anbefales.
Mere viden
Hvis du ønsker at servere vegetarisk kost til dit barn under 2 år, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du følger anbefalingerne i bogen:
FAQ
En vegetarisk kost består primært af planteføde dvs. frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder m.m. Vegetarer spiser som udgangspunkt ingen former for kød, fjerkræ, fisk eller skalddyr. Æg og mejeriprodukter er dog ofte at finde i kosten.
En vegansk kost består udelukkende af planteføde dvs. frugter, grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder m.m. Veganere spiser ingen former for kød, fisk, æg eller mejeriprodukter, og undgår også andre produkter fra dyr såsom honning, læder, pels, uld, m.m.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle personer over 11 år, der spiser vegetarisk, tager et dagligt tilskud af 4 µg vitamin B12.
Veganere og vegetarer, der kun spiser lidt æg og mejeriprodukter, anbefales følgende kosttilskud:
Voksne:
- 10 mg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober til april)
- 4 µg B12-vitamin dagligt
Børn:
En børnevitamintablet dagligt, der indeholder:
- Vitamin D: 10 µg
- Vitamin B12:
- 2,5 µg (børn fra 2-10 år)
- 4,0 µg (fra 11 år)
- Calcium:
- 500 mg (børn fra 2-9 år)
- 750 mg (børn fra 10 år)
Det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår, hvis barnet udelukkende får en vegansk kost, da kosten kan være mangelfuld på bl.a. energi, n-3 fedtsyrer, vitamin D, vitamin B12, riboflavin, jern, zink, jod, selen og calcium.
Hvis barnet får dækket sit behov for energi og næringsstoffer via maden og suppleret med kosttilskud, kan det dog vokse og udvikle sig normalt. Da det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov opfordrer Fødevarestyrelsen forældrene til at opfylde nedenstående 3 punkter:
- at søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammen med nødvendige kosttilskud dækker barnets behov for energi og næringsstoffer
- at give barnet de anbefalede kosttilskud
- at være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.
Hvis de tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk kost til børn under 2 år ikke anbefales.
Links til mere viden:
- Læs mere om mad og kostanbefalinger til børn i pjecen 'Mad til Børn'
- Læs Sundhedsstyrelsens publikation 'Mad til små - fra mælk til familiens mad' her.
- Gennemgående kilde til artiklens indhold er Fødevarestyrelsen med deres supplerende råd og anbefalinger til vegetarer og veganere.
Læs mere om kostanbefalinger her...
Måske du også er interesseret i...
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR)
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er råd og anbefalinger til en sund og nærende kost, samt fysisk aktivitet. Her kan du læse mere om anbefalingerne.
De officielle Kostråd
Her kan du læse mere om De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Hvad er de 7 overordnede råd og hvem gælder de for? Få svar på spørgsmålene her.
Børn og unge
På siderne her har vi samlet aktuelle mad- og ernæringsemner til børn fra 4 mdr., til de større børn i skolealderen og unge teenagers.
Ældre 70+ år
Bliv klogere på kostanbefalinger til ældre over 70 år. Du kan bl.a. få viden om de anbefalede kosttilskud samt anbefalinger om søde sager og underernæring.
Gravide og ammende
Læs med, når vi går i dybden med kostanbefalinger til gravide og ammende. Bliv klogere på de anbefalede kosttilskud, og hvad man som gravid skal undgå at spise.