Underernæring
07. april 2025
Underernæring kan have store konsekvenser for den enkelte og er en samfundsmæssig økonomisk udfordring. Underernæring er en uønsket tilstand, og ofte er det tydeligste tegn herpå et uplanlagt vægttab. Ved at sætte ind mod underernæring kan individets livskvalitet øges, men der er også betydelige samfundsøkonomiske gevinster.
Det er især ældre, syge og hospitalsindlagte der rammes af underernæring. Denne tilstand gør dem mindre modstandsdygtige overfor sygdom og mere udsatte for fysiske komplikationer.
Hvad er underernæring?
Underernæring skyldes mangel på energi, protein og næringsstoffer i kosten, der medfører vægttab, en forringelse af kropssammensætning og reducerede fysiologiske funktioner. Hertil følger et uplanlagt vægttab på minimum 1 kg, hvor borgeren taber sig uden at ville det.
Definition af underernæring
Underernæring defineres som en tilstand, der skyldes manglende eller utilstrækkeligt kostindtag i forhold til behovet eller i forhold til optagelsen af indtaget næring. Det medfører vægttab, herunder reduceret muskelmasse, der igen fører til nedsat fysisk og mental funktion, øget risiko for komplikationer til medicinsk og kirurgisk behandling samt reduceret klinisk effekt af sygdomsbehandling.
Kilde: Samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring i Danmark
Underernæring kan inddeles i tre kategorier, som også kan ses i figuren nedenfor:
- Sygdomsrelateret underernæring med inflammation:
Kroppen får ikke nok energi og næringsstoffer på grund af sygdom, og samtidig er der inflammation. Inflammationen driver nedbrydning af muskel- og fedtvæv i kroppen, kan nedsætte appetitten og øger risikoen for komplikationer ved medicinsk og kirurgisk behandling. - Sygdomsrelateret underernæring uden inflammation:
Underernæringen skyldes sygdom, der besværliggør tygge- og synkeevne, eller generelt nedsætter evnen til at spise. - Underernæring eller fejlernæring uden sygdom:
Her opstår underernæringen uden anden sygdom. Det kan f.eks. skyldes socioøkonomiske – eller psykiske faktorer.
Figuren er taget fra rapporten Samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring i Danmark.
Hvorfor opstår underernæring?
Da undernæring er forbundet med mængden af energi - og hvad et individ spiser, er mange af årsagerne til underernæring relateret til spisning og spiselyst. Forskellige faktorer, der opstår gennem livet, kan være årsag til spisevægring.
Herunder listes nogle af de hyppigste risikofaktorer for at en person er i ernæringsrisiko eller i risiko for at blive underernæret:
Sygdomsrelateret underernæring med inflammation:
- Akut sygdom/forværring af kronisk sygdom f.eks. KOL, kræft og inflammatoriske tarmsygdomme
- Nedsat appetit, f.eks. på grund af kvalme, madlede, tidlig mæthed, opkast, forstoppelse, smags- og lugtforandringer
- Sygdom, infektion og smerter i mundhulen
- Større kirurgiske indgreb
Sygdomsrelateret underernæring uden inflammation:
- Sygdom der medfører nedsat fysisk funktionsevne som ALS og Parkinson sygdom
- Nedsat kognitiv funktionsevne, f.eks. ved demenssygdomme
- Træthed / afhængighed af hjælp til at spise
- Medicinforbrug samt bivirkninger heraf
- Sygdomme som medfører tygge- og synkebesvær som f.eks. anorexia nervosa
Ikke-sygdomsrelateret underernæring
- Socioøkonomiske faktorer
- Dårlig tandstatus
- Nedsat spytproduktion (mundtørhed)
- Tygge- og synkebesvær
- Psykiske faktorer
- Sociale og miljømæssige faktorer, f.eks. ensomhed og at spise alene
Komplikationer ved underernæring
Det er oftest syge eller ældre borgere, der oplever risikofaktorer for fejl- og underernæring, som beskrevet ovenfor. Underernæring kan f.eks. medføre følgende konsekvenser:
- Nedsat immunforsvar
- Nedsat bevægelighed
- Dårligere lungefunktion
- Hjerteproblemer
- Øget infektionsrisiko
- Langsommere sårheling
- Forringet livskvalitet
- Negativ indflydelse på genoptræning efter sygdom
- Risiko for genindlæggelse
- Øget dødelighed
Grunden til, at disse komplikationer kan opstå er, at når kroppen ikke får energi nok, vil kroppen gøre hvad den kan for at opretholde vitale funktioner såsom puls, åndedræt og hjernefunktion. Derfor kompenseres ved f.eks. at nedsætte energimængden til immunforsvaret, hvorved immunforsvaret vil svækkes. Graden af sygdom og alder har stor betydning for, hvor omfattende komplikationer af undernæring bliver.
Uplanlagt vægttab
Uplanlagt vægttab i forbindelse med underernæring kan have betydning for fysisk, psykisk og social funktionsevne. Behovet for hjælp kan forekomme allerede ved et lille tab af muskelmasse. Uplanlagt tab af muskelmasse har vist sig at nedsætte livskvaliteten, da det kan besværliggøre daglig aktivitet som:
- At gå
- At gå på trapper
- At rejse sig fra en stol
- Reduktion i selvstændighed
I plejeboliger og på plejehjem har man påvist, at et hvert uplanlagt vægttab nedsætter trivsel og øger arbejdsbyrden for plejepersonalet. Ifølge Dansk Sygeplejeråd havde 42% af ældre i plejebolig oplevet et uplanlagt vægttab i løbet af de sidste 6 måneder. Tal fra den Landsdækkende Database for Geriatri fra 2012 viser, at ca. 43% af de ældre taber sig under indlæggelse.
En stor samfundsøkonomisk byrde
Den norske analysevirksomhed, Menon, har i 2024 lavet en rapport, som viser de samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring i Danmark.
I Danmark estimeres det, at man pga. underernæring årligt taber 16.000 gode leveår, som i stedet bliver til kvalitetsjusterede leveår. De såkaldte kvalitetsjusterede leveår, omfatter den tid, hvor et individ har reduceret livskvalitet pga. kroniske sygdomme som for eksempel kræft eller KOL. Tidlig død er årsag til 18% af de tabte gode leveår, mens de resterende 82% relateres til reduceret helbredsrelateret livskvalitet.
Underernæring i Danmark i tal
- Det blev estimeret, at 203.000 danskere var underernærede i 2024. Det svarer til 3% af den samlede befolkning.
- Ifølge Sundhedsstyrelsen var 60% af ældre i plejebolig og i hjemmeplejen i ernæringsrisiko i 2022. Det vurderes også, at 20-30% af indlagte på medicinske og kirurgiske afdelinger er ernæringstruede
- Grundet ændringer i befolkningssammensætningen med flere personer over 80 år, forventes det, at ca. 250.000 borgere vil være i ernæringsrisiko i 2035
- Det er estimeret, at man i 2024 havde meromkostninger på 14,5 mia. kroner i sundhedsvæsenet til komplikationsbehandling vedrørende underernæring
- Hvis antallet af borgere med underernæring fortsat stiger, forventes meromkostningerne at stige med 17,4 mia. kr. frem mod 2035.
- Patienter der indlægges med et sygdomsforløb og underernæring har længere indlæggelser og større chance for at blive genindlagt.
- Helt op til 19% af alle patienter i ernæringsrisiko har en indlæggelsestid på over 30 dage.
Kilder: Samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring i Danmark, Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning.
Læs mere om de samfundsøkonomiske konsekvenser her
Forebyggelse af underernæring
I rapporten Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko fra 2022, giver Sundhedsstyrelsen et detaljeret indblik i, hvordan man, ved at identificere personer, der i ernæringsrisiko eller er underernærede tidligt kan benytte ernæringsindsatser til at forhindre yderligere komplikationer under sygdomsforløb. Dette har også vist sig at kunne lede til store besparelser på længere sigt, og derved hjælpe samfundet i takt med, at demografien ændrer sig.
Se opspringsværktøjer og forebyggelsestiltag i rapporten her
Evidensen peger på, at en kombination af systematisk opsporing af borgere i ernæringsrisiko, og målrettede ernæringsindsatser med fokus på energi- og proteinrig kost, har betydelige kliniske fordele og samfundsøkonomiske gevinster i form af bedre overlevelse, færre komplikationer og færre genindlæggelser.
FaKD's rammeplan
I rammeplanen for ernæringsterapi til borgere med geriatriske problemstillinger fra Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD), kan man finde anbefalinger til makronæringsstoffordeling, andre særlige opmærksomhedspunkter, samt hvilke specifikke udfordringer, der kan være forbundet med at arbejde med personer i ernæringsrisiko.
De officielle kostråd
Underernæring hos ældre borgere kan f.eks. forebygges ved at efterleve De officielle kostråd for personer over 70 år, hvor der især er fokus på at sammensætte kosten med fokus på øget indtag af protein for at forhindre aldersbetinget tab af muskelmasse (sarkopeni).
Den danske institutionskost
Sundhedsstyrelsen udgiver Anbefalinger for den Danske Institutionskost, der giver kostanbefalinger i forbindelse med forskellige sygdomme og tilstande med særlige behov, bl.a. personer i ernæringsrisiko.
Find anbefalingerne for den danske institutionskost her
Alliancen mod Underernæring
Der er kommet mere fokus på, hvad vi kan gøre i samfundet for at afhjælpe underernæring. Partnerskaber som Alliancen mod Undernæring hjælper danskere med at tage informerede valg, og fagpersoner med deres rådgivning.
Alliancen mod Underernæring – tidligere kaldet Forum for Underernæring – arbejder for en styrket, blivende, tværgående og faglig indsats til forebyggelse og behandling af underernæring i Danmark. Alliancen mod Underernæring blev stiftet i 2014, i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Kost og Ernæringsforbundet og Dansk Selskab for Klinisk Ernæring (DSKE).
Her kan du læse mere om Alliancen om Underernæring
Indsatser mod underernæring
I Menon-rapporten er der opstillet tre modeller for indsatser mod underernæring.
1. Nulalternativet:
Hvis der forsættes som i dag, stiger antallet af tilfælde på sygdomsrelateret underernæring og meromkostningerne stiger med ca. 17,4 mia. kr. frem mod 2035.
2. Moderat indsats:
Den moderate indsats investerer i forbedrede rutiner for opsporing og opfølgning efter konsultationer i almen praksis, på plejehjem og hospitaler. Der implementeres flere ernæringstiltag i sundhedsvæsenet, og der etableres øget samarbejde mellem sundhedssektorer og implementering af målrettede ernæringsplaner.
Den moderate indsats estimeres til at kunne spare sundhedsvæsenet for 20 mia. kr. frem mod 2035. Omkostninger for etablering af den moderate indsats er ikke estimeret.
3. Høj indsats:
Den høje indsats benytter sig af de samme tiltag som den moderate indsats. Herudover investeres yderligere i træning og uddannelse af sundhedspersonale, konsekvent opsporing i hjemmepleje og kommunale indsatser, specialiserede ernæringshold der arbejder tæt med hospitaler og kommuner, som følger op på udskrevne patienters ernæringsstatus, og introduktionen af en bredere anvendelse af teknologi og digital overvågning for at sikre en mere effektiv opfølgning.
Den høje indsats estimeres til at kunne spare sundhedsvæsenet for 46 mia. kr. frem mod 2035. Omkostninger for etablering af den høje indsats er ikke estimeret.
Litteraturliste1. Beck, Anne Marie & Damkjaer, K & Simmons, S. (2011). The relationship between weight status and the need for health care assistance in nursing home residents. J Ageing: Res Clin Pract. 2. Samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring i Danmark november 2024 3. Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko |
Se og bestil vores materialer til småtspisende her...
2025, Småtspisende, Ældre
'Vidste du at...' Dagskostforslag for småtspisende
Dette materiale er blevet opdateret i 2024 ifølge nye data i fødevaredatabanken, NNR2023 og De officielle Kostråd. Klik på ”læs mere” for yderligere information
2024, Småtspisende, Ældre
'Vidste du at..' mellemmåltider til småtspisende
Dette materiale er blevet opdateret i 2024 ifølge nye data i fødevaredatabanken, NNR2023 og De officielle Kostråd. Klik på ”læs mere” for yderligere information
Måske du også er interesseret i...
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Fysisk aktivitet
Alle mennesker – børn, unge, voksne, gravide og ældre – anbefales at være fysisk aktive dagligt. Læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.
Madspild og madaffald i Danmark
Ifølge Miljøstyrelsens opgørelse fra 2021 smider danskerne årligt over 800.000 tons mad ud, der kunne være blevet spist. Læs mere om madspild og madaffald her.
Måltidets betydning
Et fælles måltid kan have en lang række gevinster. I denne artikel kan du læse mere om måltidets betydning for bl.a. fællesskabsfølelsen og maddannelse.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.