
Madskoler for børn og unge
Madskoler har til formål at lære børn og unge på 8-12 år om varieret kost og sund livsstil på en sjov og aktiverende måde.
På Madskoler er ugeprogrammet fyldt med mange forskellige aktiviteter. Madlavning, fysiske aktiviteter, undervisning, forældrearrangement og en ekskursion er faste elementer på Madskoler. På dagen hvor ekskursionen er planlagt, laver børnene madpakker, som de spiser sammen i forbindelse med deres besøg på en dansk jordbrugs- og/eller fødevarevirksomhed. Det kan være et landbrug, en større kantine, en fødevarefabrik, et grønttorv eller lignende. Formålet med ekskursionen er, at børnene oplever fødevarer i kæden fra jord til bord.
Der undervises på Madskoler i ernærings- og sundhedsrelaterede emner, og som minimum lærer børnene om kostrådene, nøglehulsmærket, og hvad det vil sige at spise varieret og sundt.
Madskoler udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug og Fødevarer og REMA 1000.
En uges almindelig Madskole inkl. materialer, forklæde samt mad og drikke koster 550,-kroner
Instruktører
Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft fra 4H’s medlemmer, studerende og andre som har interesse, lyst og mod på at lave mad sammen med børn. I de sidste par år har der årligt været omkring 500 frivillige instruktører engageret i de tre Madskolekoncepter – Madskoler, Etniske Madskoler og Ungdomsmadskoler.
De frivillige instruktører på en Madskoler får en fantastisk oplevelse med børn, unge, mad og motion. Herudover får instruktørerne praktisk erfaring om kompetencer inden for bl.a. pædagogik, didaktik, sundhed, ernæring, fysisk aktivitet, hygiejne, madlavning samt planlægning af måltider til både mindre og større grupper.
Ambassadører
Ginny Rhodes er en af Madskolernes ambassadører. Læs hendes begrundelse for at bakke op her:
"Man kunne tro, at begrebet ”Madskole” egentlig burde være uvedkommende for en diætist. En diætist uddannes ikke til at undervise i madlavning på en skole, eller til at lave mad i et køkken. En diætist hjælper både raske og syge bl.a. med at forstå alle de mange kostråd, omsætte den viden til hvilke drikke- og madvarer der skal handles nede i supermarkedet, og hvordan der skal tages højde for de mange forskellige måder vi hver især lever på, så det bliver nemmere at finde rundt i, hvad der er godt at gøre i hverdagen, når man vil leve et sundere liv. |
Øvrige ambassadører kommer fra Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Suhrs Madakademiet, Hjemkundskabslærerforeningen og Nordisk Ministerråd.
Mere information
Læs mere om Madskoler her eller kontakt projektkoordinator Line Munk Damsgaard.