Viden om bæredygtige måltider

28. september 2023

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund


Dette materiale er udarbejdet for at give en bedre forståelse af bæredygtig 
kost og de parametre, der er vigtige at tage hensyn til, når vi skal producere 
og spise bæredygtige måltider. 

”Spis planterigt, varieret og ikke for meget” er den overordnede anbefaling 
fra De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima. En planterig og varieret kost er mad med mange grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler.
En planterig og varieret kost indeholder også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt kød i passende mængder. 

At spise varieret betyder også, at vi anbefales at spise forskellige grøntsager, frugter, kornprodukter, forskellige slags fisk osv. Variation er bl.a. vigtig for at få alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, kroppen har brug for.

For mange danskere vil en planterig kost være et godt mål for en sund måde at spise på. Andre med særlige ernæringsmæssige behov kan have brug for en større andel næringstætte fødevarer. Det kommer an på det individuelle udgangspunkt og næringsstofbehov, der er bestemt af køn, alder og livsstil såvel som eventuelt sygdomsbillede. Næringsværdi er derfor et væsentligt parameter, når vi taler om, hvordan vi skal sammensætte en bæredygtig kost.

Selvom ’bæredygtighed’ ofte bliver isoleret til at omhandle klima, er en bæredygtig kost langt mere nuanceret end som så. En sund og velsmagende, skånsomt produceret og kulturelt passende kost er nemlig også en del af definitionen på det, vi kan betragte som en bæredygtig kost. De følgende sider beskriver nogle grundlæggende, simple principper for en bæredygtig produktion og forbrug af mad.
I følge FN´s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) er den bæredygtige kost defineret ud fra fire parametre. 

Kosten skal være:
• Ernæringsmæssig tilstrækkelig, sikker og sund
• Økonomisk tilgængelig for alle
• Kulturelt acceptabel
• Beskyttende og respektfuld overfor klima og miljø

Det er vigtigt at tænke alle parametre ind, når bæredygtige måltider produceres og italesættes. Hvad der på papiret ser ud til at være sundt, er ikke nødvendigvis til at betale eller tilgængelig for den enkelte. 

Hvis måltiderne ikke smager godt, ender de ofte i skraldespanden og bliver dermed til madspild og ikke til den tiltænkte ernæring. Bæredygtige måltider skal altså foldes ud over betragtninger om klima og miljø og tænkes mere holistisk sammen. Nuancerne i det kommer vi mere ind på i det efterfølgende.

Se også vores andre materialer om fødevarer...