Nye officielle kostråd med en klimavinkel er nu lanceret

07. januar 2021

Nye danske kostråd er netop blevet lanceret af Fødevarestyrelsen. Kostråd, der ikke kun handler om ernæring og sundhed, men hvor også klima spiller en rolle. Læs mere her.

D. 7. januar 2021 blev de nye officielle Kostråd lanceret, der fokuserer på både at gavne sundhed og klima.

Nye kostråd nu udformet til 7 råd

De tidligere 10 er nu blevet til 7 overordnede kostråd og lyder således:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Læs mere om de nye kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Baggrunden for kostrådene

Fødevarestyrelsen står bag kostrådene, som er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter.

Det ernæringsfaglige grundlag er stadig baseret på de gældende Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012 og Danskernes Kostvaner fra 2011-2013 (pdf). Denne viden er nu blevet suppleret med en klimavinkel, hvorfra det faglige grundlag er udarbejdet af DTU og publiceret i rapporten: ’Råd om bæredygtig sund kost’ (pdf). DTU-rapporten tager udgangspunkt i EAT-Lancet rapporten fra 2019 ’Food in the Anthropocene’, og gennemgår fødevaregruppernes bidrag til vigtige næringsstoffer og hvordan de på forskellig vis påvirker klimaet.

Hør mere om det faglige grundlag for de nye kostråd, præsenteret af Ellen Trolle (DTU), på  Ernæringsfokuskonferencen 2020 (Klik her og scroll ned til 'Session 2').

Måske du også er interesseret i...