Børn og over­vægt - hvor­dan ven­der vi ud­vik­lin­gen?

02. juni 2022

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Hvilke indsatser har ifølge nyere forskning potentiale til at forebygge overvægt i barndommen, og hvad skal man være opmærksom på i forebyggelsesindsatser om overvægt?

Det er nogle af de spørgsmål, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Frederiksberg Hospital sætter fokus på til gå-hjem-møde den 9. juni. En række yngre forskere er inviteret ind til at præsentere deres forskning på området. 

Baggrund

Der er behov for at sætte tidligt ind for at forebygge overvægt, da overvægt i barndommen ofte følger med ind i voksenlivet. I dag lever 12-19% af danske skolebørn med overvægt, heraf har 3-4% svær overvægt. Der er stor social ulighed på området, og forekomsten er højere hos børn af forældre med kort uddannelse og lav indkomst. Nye tal fra den Nationale Sundhedsprofil 2021 viser en stigning i antallet af danskere, der lever med overvægt, og understreger dermed behovet for at sætte ind for at forebygge overvægt. ​

Mødet foregår i auditoriet på Frederiksberg Hospital, Hovedvejen, Indgang 14 (Nordre Fasanvej 57) den 9. juni 2022 kl. 14.00 – 16.00

Det vil være muligt at deltage online via nedenstående link:

Tryk her for at deltage online via Teams

Hvis du ønsker at deltage online, skal du IKKE tilmelde dig.

Sidste frist for tilmelding er den 7. juni 2022 kl. 12.00.

For tilmelding klik her

Mødet er arrangeret af studiegruppen 'Børns Sundhed, Trivsel og Læring' i Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse (CKFF), og alle interesserede er velkomne. 

14.00 Velkomst v. Peter Elsborg, postdoc på Steno Diabetes Center Copenhagen og CKFF og Affiliated  Assistant Professor ved Københavns Universitet. 

14.10​ Overvægt i barndommen og konsekvenser for sundheden på sigt v. Dort­he Cor­fitzen Pe­der­sen, postdoc på CKFF.

14.30 Familieinterventioner i sårbare familier – et systematisk review v. Mette Kurtzhals, videnskabelig assistent på CKFF.

14.45 Ny forskning indenfor kommunale overvægtindsatser til børn i Region Midt v. Rasmus Møller Jørgensen, ​læge og ph.d.-studerende ved Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet. 

15.00 Familiens rolle i forebyggelse og behandling af børneovervægt – hvad skal vi være opmærksomme på? v. Didde Høeg, ph.d. fra Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet.

15.15 Kaffepause og drøftelse af oplæggene

15.30 Paneldrøftelse med alle oplægsholdere og repræsentanter fra:

  • Kolding kommune v. Louise Mønsted, leder af sundhedsplejen i Kolding Kommune og Ditte Priebe Jønsson, specialkonsulent og projektleder af projektet: Ligevægt.
  • FamilieRaketten v. Louise Gade Ellekrog, projektleder og udviklingskonsulent og Maria Bille Ravnborg, projektmedarbejder, begge fra KFUM's sociale arbejde.

​Ordstyrer: Anders Blædel, postdoc på CKFF og projektleder på Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium. 

16.00 Afrunding og tak for i dag v. Peter Elsborg.​

Læs mere om børn og sundhed her...