DTU Fødevareinstituttet: Plantedrikke er ikke et alternativ til mælk

18. januar 2023

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Forskere fra DTU fødevareinstituttet fastslår i en ny rapport at ”plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger.”

I rapporten har forskerne analyseret 75 prøver af ni forskellige plantedrikke baseret på havre, soja, ris eller mandel og sammenlignet næringsstofindholdet med mælk.

Analysen viser, at mælkeprodukter bidrager med mere end 10% af indtaget af protein og med mikronæringsstofferne: riboflavin (B2-vitamin), B12-vitamin, calcium, fosfor, magnesium, zink, jod og kalium. Overordnet set er indholdet af vitaminer lavere i plantedrikke end mælk, med undtagelse af ét vitamin – nemlig E-vitamin. Kigger man på mineralindholdet har plantedrikkene et lavere indhold af calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod sammenlignet med mælk. Sojadrik er dog en undtagelse da indholdet af magnesium og zink er på samme niveau, samtidig med at indholdet af jern, kobber og mangan er højere end i mælk. 

Resultater fra projektet vil indgå i den danske Fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).

Læs rapporten Næringsstofindhold i plantedrikke her.

Måske du også er interesseret i...