DTU Fødevareinstituttet: Plantedrikke er ikke et alternativ til mælk
18. januar 2023
Forskere fra DTU fødevareinstituttet fastslår i en ny rapport at ”plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger.”
I rapporten har forskerne analyseret 75 prøver af ni forskellige plantedrikke baseret på havre, soja, ris eller mandel og sammenlignet næringsstofindholdet med mælk.
Analysen viser, at mælkeprodukter bidrager med mere end 10% af indtaget af protein og med mikronæringsstofferne: riboflavin (B2-vitamin), B12-vitamin, calcium, fosfor, magnesium, zink, jod og kalium. Overordnet set er indholdet af vitaminer lavere i plantedrikke end mælk, med undtagelse af ét vitamin – nemlig E-vitamin. Kigger man på mineralindholdet har plantedrikkene et lavere indhold af calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod sammenlignet med mælk. Sojadrik er dog en undtagelse da indholdet af magnesium og zink er på samme niveau, samtidig med at indholdet af jern, kobber og mangan er højere end i mælk.
Resultater fra projektet vil indgå i den danske Fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).
Måske du også er interesseret i...
13. januar 2023
Gode intentioner – men langsomme ændringer
Hver femte dansker ønsker at leve mere bæredygtigt og købe mindre kød. Men udøves de gode intentioner? Ny artikel fra DTU undersøger danskernes købevaner.
16. januar 2023
Giver køderstatninger os de næringsstoffer, vi har brug for?
Populariteten af plantebaseret kost stormer frem. Men giver køderstatningsprodukter os de næringsstoffer, vi har brug for? Et nyt studie undersøger produkterne.
Ernæring
Her kan du læse om de næringsstoffer, der findes i mælk og mejeriprodukter.