Ernæring til sårbare grupper: Proteinkvaliteten gør en forskel
10. december 2024
Klimavenlig kost er, med rette, et emne der ligger højt på dagsordenen i disse år. Vi taler meget om, hvordan vi kan reducere CO2-udslippet ved at skære ned på kød og andre animalske fødevarer – ikke blot hjemme hos de enkelte danskere, men også i offentlige institutioner såsom børnehaver, hospitaler og plejehjem.
Her er det dog vigtigt at være opmærksom på de særligt sårbare grupper, som ofte har deres daglige gang i sådanne institutioner. For svagelige ældre, småtspisende og syge kan det nemlig have negative sundhedsmæssige konsekvenser at omlægge til en hovedsageligt plantebaseret kost.
Protein er ikke bare protein
Der er stor forskel på forskellige proteinkilders indhold af essentielle aminosyrer – samt hvor godt disse optages gennem fordøjelsen. Animalske proteiner fra f.eks. fisk, kød, æg og mejeriprodukter optages relativt nemt i kroppen, og indeholder hver især alle essentielle aminosyrer. Dermed er proteinkvaliteten højere end i de plantebaserede proteinkilder, som ofte mangler en eller flere aminosyrer og ikke optages nær så let i kroppen.
Samtidigt skal man på en plantebaseret kost være opmærksom på at få nok næringsstoffer som jern, calcium, selen, zink og vitamin B12.
Sårbare grupper har særlige behov
Det kræver en mere omhyggelig sammensætning af kosten og en større volumen af mad at kompensere for både den lavere proteinkvalitet, indhold af visse vitaminer og mineraler, samt det lavere energiindhold der ofte er i plantebaseret mad.
For sunde og raske danskere er det måske ikke noget problem. Men småtspisende ældre, syge og små børn kan have svært ved at indtage den større mængde af mad, det vil kræve at få dækket behovet for næringsstoffer. Særligt hvis der ikke er tale om velkendte retter, som de kan lide og er trygge ved. Det kan i værste fald føre til muskeltab, sarkopeni og et svækket immunsystem hos de ældre og hæmmet udvikling hos børnene.
Ved at inkludere selv små mængder af animalske proteinkilder i måltiderne kan man sikre sig, at de sårbare grupper får nok kalorier og dækket deres behov for essentielle aminosyrer samt forskellige næringsstoffer.
Balancen mellem klima og ernæring
Klimahensyn er vigtige, men det er mindst lige så vigtigt, at vi som faggruppe har ernæringen for øje. Særlig når det kommer til de sårbare grupper. En varieret kost med en passende andel af animalske produkter understøtter ikke blot den ernæringsmæssige sundhed – det er en investering i trivsel og livskvalitet for dem, der har allermest brug for det.