Forskernes anbefaling: Sluk tørsten i vand

12. december 2024

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Danskere er storforbrugere af søde drikke både med og uden sukker. Derfor har en gruppe forskere fra AU og DTU nu kigget på vores indtag af de søde drikke – og hvordan det påvirker vores sundhed. Konklusionen er klar: Vælg vand fremfor søde drikke, eventuelt suppleret med andre ikke-søde drikke som mælk, kaffe og te.

Kun 12% af alle danske børn og 20% af voksne overholder Fødevarestyrelsens anbefalede ugentlige grænser for indtag af søde drikke. Og mange overskrider endda anbefalingerne markant. Samtidigt viser data, at mens forbruget af light sodavand er steget med næsten 50% på ti år, er indtaget af sukkersødede sodavand forblevet uændret. Der drikkes altså rigtigt mange liter søde drikke i Danmark, både med sukker og kunstige sødestoffer.

Det har fået Fødevarestyrelsen til at bede forskere fra AU og DTU Fødevareinstituttet om at undersøge sagen fra tre vinkler.

Tre vinkler på danskernes drikkevaner

1. Hvordan påvirker lightdrikke vores helbred?

Forskere fra DTU har gennemgået eksisterende litteratur for at undersøge lightdrikkes påvirkning på hjertekarsygdom, koronar hjertesygdom, slagtilfælde, kræft, type 2-diabetes, svær overvægt og syreskader på tænderne. Og mens der ikke kan påvises nogen positive virkninger ved indtaget af lightdrikke, kan negative konsekvenser for hjertekarsygdom, slagtilfælde, og type 2-diabetes ikke udelukkes ved længerevarende forbrug. Forskerne understreger dog, at evidensen er lav, og at der er behov for yderligere og mere grundige studier.

2. Er der sammenhæng mellem danskernes drikkevaner og kostkvalitet?

De sundeste kostvaner skal man finde hos de personer, som ikke indtager søde drikke hverken med eller uden sukker. De såkaldte kombi-brugere, der drikker både light og sukkersødede drikke, og de sukkersødede brugere har derimod de mindst sunde kost- og drikkevaner. Light-brugernes kostkvalitetsscore lå mellem de andre grupperinger, dog havde de den største procentdel af personer med svær overvægt (29%), og de var gruppen som indtog flest søde sager. På den baggrund anbefaler forskerne at fremme vand som det foretrukne drikkevalg for at understøtte sunde kostvaner generelt.

3. Hvorfor drikker vi søde drikke?

På Aarhus Universitet har man via en spørgeskemaundersøgelse kigget på årsagerne til indtaget, og hvilken kontekst de forskellige drikke indtages i. Konklusionen er, at søde drikke indtages for smagens skyld og for at slukke tørsten. Søde drikke indtages primært til sociale arrangementer/fester, når man er ude og spise eller hjemme foran tv’et, og det er især unge, som foretrækker light sodavand. Disse vælges ofte ud fra en bekymring om vægt, mens sukkersødede drikke vælges for at undgå kunstige ingredienser. Faktisk var det kun 7% af de sukkersødede brugere som svarede, at de var bekymret for vægt. De sukkersødede sodavand anses desuden for at være mere sensorisk tilfredsstillende end lightdrikke. 56% af deltagerne i undersøgelsen svarede at sukkersødede sodavand stillede deres trang til noget sødt, mens 42% mente at light gjorde. Det mest tilfredsstillende var dog søde sager, som hele 83% mente stillede deres trang. 

Vælg vand fremfor søde drikke

Anbefalingen fra forskerne og Fødevarestyrelsen er klar: Sluk tørsten i vand og reducer indtaget af søde drikke, også lightudgaverne. Der kan ikke påvises nogen positive effekter ved indtaget af light sodavand, og undersøgelserne peger på, at et fravalg af søde drikke generelt understøtter sundere kostvaner.

Fødevarestyrelsen har justere i ordlyden til deres anbefalinger på området:

Tidligere ordlyd:

”For voksne, der regelmæssigt drikker fx sodavand, kan sukkerfrie drikkevarer være en midlertidig løsning i forhold til at skære ned på, hvor meget du drikker af de sukkersødede drikkevarer”

Er nu blevet rettet til:

” For voksne, der regelmæssigt drikker sukkersødede drikke, fx sodavand, kan lightdrikke bruges som en midlertidig erstatning, for at skære ned på kalorierne fra søde drikke”

Vand bør være den primære kilde til væske, eventuelt suppleret med andre ikke-søde drikke såsom kaffe, te og mælk. Dette understøtter de sundeste kostvaner og er i tråd med De Officielle Kostråd.

Hvis du vil vide mere

Her kan du læse mere om undersøgelserne fra DTU og fødevarestyrelsens anbefalinger.

 

5 spørgsmål og svar om emnet

Svar: Forskernes anbefaling er at vælge vand fremfor søde drikke, eventuelt supplere med andre ikke-søde drikke som mælk, kaffe og te.

Svar: Kun 12% af danske børn og 20% af voksne overholder Fødevarestyrelsens anbefalede ugentlige grænser for indtag af søde drikke.

Svar: Studier viser, at lightdrikke kan have negative konsekvenser for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og type 2-diabetes, men der er lav evidens og behov for yderligere forskning.

Svar: De sundeste kostvaner findes hos dem, der ikke indtager søde drikke, mens dem der drikker både light og sukkersødede drikke, samt dem der kun drikker sukkersødede, har de mindst sunde kostvaner.

Svar: Søde drikke drikkes primært for smagens skyld og for at slukke tørsten, og de indtages ofte til sociale arrangementer, fester, når man er ude og spise eller hjemme foran tv'et.

Læs nyheder fra nyhedsbrevet her...