Hvad man bør vide om fødevarer og coronavirus (COVID-19)
26. januar 2021
COVID-19 er en smitsom sygdom forårsaget af den for nyligt opdagede coronavirus. Der er en del misinformation i omløb om sammenhængen mellem coronavirus og fødevarer. The European Food Information Council (EUFIC) har set nærmere på nogle af de mest almindelige spørgsmål og bekymringer, som opsummeres i denne artikel.
Findes der fødevarer, som kan "booste" immunforsvaret mod COVID-19?
Der findes på nuværende tidspunkt ingen overbevisende evidens for, at bestemte fødevarer eller kostvaner kan "booste" vores immunforsvar med henblik på forebyggelse eller behandling af coronavirus.
Flere næringsstoffer (som f.eks. kobber, folat, jern, selen, zink og vitamin A, B6, B12, C og D), spiller en vigtig rolle for vores immunforsvar. De generelle anbefalinger lyder, at man skal spise en sund og balanceret kost, som bl.a. består af rigelige mængder frugt og grønt, således at man derigennem kan optage disse næringsstoffer i kroppen. Udover at spise sundt, kan det at være fysisk aktiv og reducere stress, samt at få nok søvn også være med til at sikre, at vores immunforsvar fungerer, som det skal.
God hygiejne, begrænsning af socialt samvær og isolation af smittede personer er de bedst kendte måder til at forhindre smitte. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) – Grundlæggende forebyggelse mod coronavirus giver yderligere information om, hvordan man kan beskytte sig mod coronavirus.
For flere gode råd om, hvordan du kan holde dig sund og rask, mens du er i karantæne på grund af coronavirus, henvises der til dette link: hvordan man holder sig sund og rask, mens man er i karantæne på grund af coronavirus.
Findes der kosttilskud, som kan "booste" immunforsvaret mod COVID-19?
Der findes på nuværende tidspunkt hverken sundhedsanprisninger, som er godkendt af EU, eller evidens for at kosttilskud kan "booste" vores immunforsvar og forebygge eller behandle virale infektioner som for eksempel COVID-19. Man bør holde sig dette for øje, når man vurderer oplysninger fra personer og organisationer, som påstår det modsatte.
For at sikre et godt helbred og et velfungerende immunforsvar er det vigtigt at få dækket sit ernæringsmæssige behov for så vidt angår vitaminer og mineraler. Hvis man sørger for at indtage en sund og alsidig kost, burde man få de nødvendige næringsstoffer. Hvis man har særlig svært ved at få opfyldt sit ernæringsmæssige behov, kan man supplere med nødvendige næringsstoffer via kosttilskud.
Kan man blive smittet med COVID-19 ved indtagelsen af mad?
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har udtalt, at der ikke er noget, der tyder på, at coronavirus smitter gennem indtagelse af mad.
Selv om det er meget lidt sandsynligt, at virus overføres gennem forurenede fødevarer, anbefales det altid at have en god fødevarehygiejne for derved at mindske risikoen for smitte via fødevarer.
Ved håndtering og tilberedning af maden, skal du huske at:
- Vaske hænder med vand og sæbe i 20 sekunder før og efter, at du tilbereder maden
- At tildække mund og næse med et lommetørklæde, eller bruge ærmet, hvis du skal hoste eller nyse, og husk at vaske hænder bagefter
- Vaske frugt og grøntsager, inden de skal spises
- Rengøre overflader og genstande før og efter brugen
- Holde rå og tilberedte fødevarer adskilt for at forhindre skadelige mikrober i at sprede sig fra rå madvarer til madvarer, som er klar til at blive spist
- Bruge forskellige redskaber/skærebræt til rå og tilberedte madvarer for at forhindre krydskontaminering
- Tilberede maden ved tilstrækkeligt høje temperaturer (≥72°C i 2 minutter), og sørge for at genopvarme den tilstrækkeligt, hvis den er blevet afkølet.
Kan man blive smittet med COVID-19, hvis man rører ved fødevareemballage?
Coronavirus smitter hovedsageligt via dråber fra host og nys fra smittede personer. Da virus kan overleve på fødevareemballage af pap i en dags tid og på plastikemballage i flere dage, er der en meget lille risiko for at blive smittet, hvis man rører ved en overflade eller en genstand, som er forurenet med virus, og derefter rører ved sin mund, næse eller sine øjne. Dette gælder også fødevareemballage. Risikoen for at blive smittet med coronavirus ved berøring af forurenede fødevareemballager er dog meget lille, og der findes ingen indberetninger om denne form for smitte.
I butikkerne udgør den største fare for at blive smittet kontakt med andre mennesker og overflader, som mange mennesker har rørt ved, for eksempel butiksvægte, håndtag på indkøbsvogne og elevatorknapper, selv om mange butikker har iværksat foranstaltninger til at desinficere disse overflader. Man bør derfor stadig vaske hænder, både når man er hjemme igen efter indkøb og efter håndtering af emballage fra fødevarer, man lige har købt. Hvis man følger disse hygiejneråd, er der ingen grund til at desinficere selve fødevareemballagen.
Generelt kan man minimere risikoen for smitte ved at følge nedenstående råd i forbindelse med indkøb og tilberedning af fødevarer:
- Brug altid mundbind, når du køber ind. Mundbind er et effektivt middel til forhindring af smitteoverførsel og redder liv. Når man bærer mundbind, reduceres den potentielle risiko for overførsel af smitte fra en smittet person, uanset om denne har symptomer eller ej. Det beskytter bæreren mod smitte, og det forhindrer også, at en smittebærer overfører smitten til andre. Vask hænder, før du tager mundbindet på og [efter at du har taget det af], og undgå at røre ved mundbindet, mens du har det på.
- Vask dine hænder med vand og sæbe i 20 sekunder før og efter, at du har købt dagligvarer, udpakket fødevarer, afhentet take-away mad og efter, at du har modtaget mad leveret udefra
- Hold god afstand (de anbefalede afstande varierer fra mindst 1-2 meter) til andre mennesker
- Undlad om muligt at gå på indkøb, hvis du er syg. Køb i stedet for madvarer online eller få familie eller venner til at købe ind for dig
- Undlad at røre ved madvarer, medmindre du har tænkt dig at købe dem
- Prøv at begrænse hyppigheden af dine indkøb ved at planlægge dine måltider, købe ind på skæve tidspunkter, bruge selvbetjeningskasser, så vidt det er muligt, og betale elektronisk eller kontaktløst, hvis du kan.
- Tildæk mund og næse med et lommetørklæde, eller brug ærmet, når du skal hoste eller nyse, og husk at vaske hænder bagefter
- Undgå at røre ved dit ansigt, din næse eller din mund, før du har vasket hænder.
Kan COVID-19 smitte gennem drikkevand?
Man har ikke fundet coronavirus i drikkevand. Selv om vira kan overleve i vand i kort tid, er vores drikkevand sikkert. Vand fra hanen er fremstillet af grundvand, som har gennemgået flere forskellige behandlingsmetoder, som for eksempel filtrering og desinficering, hvilket betyder, at coronavirus ikke kan overleve. Vand på flaske er også underlagt strenge restriktioner, som gør det sikkert at drikke.
For yderligere oplysninger henvises der til dette link: WHO – vand, sanitet, hygiejne og affaldshåndtering i forbindelse med COVID-19.
Kan man stadig amme, hvis man er smittet med COVID-19?
Ja. WHO har udtalt, at man stadig anbefaler kvinder, som er smittet med coronavirus, at fortsætte med at amme.
De bør dog følge disse sikkerhedsforanstaltninger:
- Sørg for åndedrætshygiejne og brug mundbind, mens du ammer
- Vask hænder før og efter, at du har rørt ved barnet
- Rengør og desinficer rutinemæssigt overflader
Hvis du udmalker modermælk manuelt eller med en elektrisk pumpe, skal du huske:
- At vaske hænder, før du rører ved pumpen eller flaskens dele
- At følge anbefalingerne for korrekt rengøring/sterilisering af pumpen, hver gang du har brugt den
For yderligere oplysninger henvises der til WHO – Spørgsmål og svar om COVID-19, graviditet, fødsler og amnin
Links til mere viden:
For mere generelle oplysninger om COVID-19, henvises der til:
- World Health Organization (WHO) - Q&A on coronaviruses (COVID-19)
- European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) – Q&A on COVID-19
For yderligere oplysninger om COVID-19 og ernæring henvises der til:
- British Dietetics Association - COVID-19 / Coronavirus - Advice for the General Public
- WHO European Region - Food and nutrition tips during self-quarantine
- NNEdPro Global Centre for Nutrition and Health – COVID19: Nutrition Resources
For yderligere oplysninger om COVID-19 og risiko for smitteoverførsel via fødevarer henvises der til:
- European Commission - COVID-19 and food safety Questions and Answers
- Coronavirus smitter ikke gennem fødevarer - Projekter - Teknologisk Institut
For yderligere oplysninger om indvirkningen af COVID-19 på fødevare- og landbrugsindustrien henvises der til:
For yderligere oplysninger om myterne om COVID-19 henvises der til: