Hvordan får vi børn til at spise sundt og bæredygtigt?
12. november 2024
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Ifølge rapporten, bliver gode madvaner skabt ved, at forældrene går forrest som gode eksempler og tager børnene med i både køkkenet og på indkøb.
Alice Grønhøj, lektor ved MAPP Centre på Aarhus Universitet og hovedforfatter af rapporten konkluderer, at forældrene roligt kan fortsætte det gode arbejde:
"Forældre har en ret god fornemmelse af, hvad der er hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt i forhold til at lære deres børn om sunde spisevaner. Det er nok et resultat af, at forældre går virkelig meget op i deres børn og har sat sig grundigt ind i, hvad der er godt og ikke så godt, når man forsøger at opdrage sine børn til at spise sundt", siger Alice Grønhøj, lektor ved MAPP Centre på Aarhus Universitet, i artiklen Forældre har tjek på opdragelsen ved spisebordet.
Hæmmende og fremmende strategier
Forskerne skelner mellem to slags opdragelse, når forældre forsøger at få deres børn til at spise sundere: hæmmende og fremmende strategier. Videnskaben er især klar i spyttet, når det kommer til de hæmmende strategier, som kan have en positiv effekt på kort sigt, men på længere sigt stå i vejen for sunde spisevaner.
Hæmmende strategier er fx kontrol, tvang, restriktioner og belønninger. Det kan være at presse sine børn til at spise bestemte ting, belønne med søde sager for god opførsel eller bruge mad til at håndtere følelser. Fremmende strategier derimod, er fx at forældrene går foran med et godt eksempel, gøre sund mad let tilgængeligt, give børnene medbestemmelse, og involverer dem i indkøb og madlavning.
Forældrene prioriterer sundhed frem for bæredygtighed og klima
Resultaterne viser også, at forældrene prioriterer sundhed frem for bæredygtighed og klima i deres børns madopdragelse. Det har DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug skrevet denne artikel om. Artiklen beskriver bl.a. at forældre gerne vil tage mere klimavenlige valg, men at kød ses som en nem og sund løsning i en travl hverdag. Derudover er mange simpelthen i tvivl om, hvilke madvarer, der er klimavenlige.
Vil du vide mere?
Læs mere om undersøgelsen i Forældreperspektiver på børn og unges madvaner – en rådgivningsrapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
Læs nyheder her...
12. november 2024
Plantebaserede alternativer bruges kun i et begrænset omfang
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt danskernes forbrug af de plantebaserede alternativer og kommer med overraskende tal. Læs mere om undersøgelsen her.
12. november 2024
Aminosyreprofiler i 32 forskellige fødevarer
Når kosten anbefales at være mere grøn, skal der fokus på de essentielle aminosyrer. Vi har kigget nærmere på de fødevarer, der bidrager med protein i kosten.
02. oktober 2024
Sæt fokus på vigtigheden af jern i kosten
Et lavt jernindtag kan have markante, negative konsekvenser for sundheden. World Iron Awareness Week sætter fokus på vigtigheden af jern i kosten. Læs mere her.
02. oktober 2024
Refleksioner om indtag af sukker og de let justerede kostråd
En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen giver anledning til refleksion om indtag af sukker og de let justerede kostråd, som Fødevarestyrelsen kom med i juni 2024.