Kemiske reaktioner i plantedrikke sænker ernæringskvaliteten
29. januar 2025
En ny analyse fra Københavns Universitet afslører, at plantebaserede drikke som havre-, mandel-, soja- og risdrikke, ikke er et næringsrigt alternativ til komælk. Ifølge forskningen forringer den omfattende forarbejdning, som disse drikke gennemgår, deres næringsindhold og skaber potentielt sundhedsskadelige stoffer.
Plantedrikke er blevet populære, især på grund af deres lavere klimaaftryk sammenlignet med komælk, og de bliver ofte set som et sundt valg. Men studiet understreger, at selvom salget af plantebaserede drikke er vokset kraftigt, er de langt fra et næringsmæssigt ligestillet alternativ til komælk.
Forarbejdning og varmebehandling mindsker indholdet af proteiner
En af hovedårsagerne til de lavere ernæringsværdier i plantedrikke er den UHT-varmebehandling, der anvendes til at forøge produkternes holdbarhed. Denne behandling, der også benyttes til langtidsholdbar mælk, udløser en kemisk proces kaldet Maillard-reaktionen. Denne proces, der også ses ved stegning og bruning af fødevarer, ændrer proteinerne i plantedrikke og gør dem mindre tilgængelige for kroppen. Ifølge forskerne betyder dette, at de essentielle aminosyrer, som er nødvendige for vores sundhed, er lavere i samtlige plantedrikke.
For eksempel har komælk, som er behandlet med lavere temperaturer, et proteinindhold på 3,4 gram per liter, mens de fleste plantebaserede drikke kun indeholder mellem 0,4 og 1,1 gram protein per liter.
Sundhedsmæssige bekymringer om kemiske stoffer
Udover de ernæringsmæssige udfordringer viser studiet også, at den varmebehandling, som plantedrikkene udsættes for, kan skabe kemiske stoffer som akrylamid, et kræftfremkaldende stof. Akrylamid findes allerede i andre fødevarer som brød og pommes frites, men forbrugerne bør være opmærksomme på, at disse stoffer kan akkumuleres, hvis man indtager dem fra flere kilder.
Der er også fundet andre potentielt sundhedsskadelige stoffer som α-dicarbonyl-forbindelser og HMF (hydroxymethylfurfural). Der er dog ikke tale om høje koncentrationer i dette tilfælde.
Behov for mindre forarbejdning og mere oplysning
Forskningen peger på, at ultraforarbejdede fødevarer generelt kan være et problem for sundheden, og at plantebaserede drikke ikke bør ses som en sund erstatning for komælk. Forskerne anbefaler, at producenterne fokuserer på at udvikle mindre forarbejdede produkter og reducerer brugen af UHT-behandling, der kan forbedre både næringsindholdet og reducere dannelsen af skadelige stoffer.
Derudover foreslår forskerne, at producenternes emballage skal indeholde mere detaljeret information om indholdet af essentielle aminosyrer for at give forbrugerne bedre mulighed for at vurdere produkternes ernæringskvalitet.
Råd til forbrugerne
Forbrugerne opfordres til at vælge de mindst forarbejdede fødevarer og drikkevarer, og i højere grad at tilberede deres egne måltider for at sikre et sundt næringsindtag. Selv om plantedrikke kan indgå som en del af en sund kost, anbefales det at få protein og essentielle aminosyrer fra andre, mere naturlige kilder.
OM STUDIET
I studiet har forskerne undersøgt to typer af UHT-behandlet komælk og 10 typer af UHT-behandlede plantedrikke fra tre forskellige producenter. Der er tale om seks havredrikke, en sojadrik, en risdrik, en mandeldrik samt en drik baseret på en blanding af soja, ris, mandel og havre).
Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i Food Research International.
Forskerne bag studiet er: Halise Gül Akıllıoğlu, Marta Bevilacqua og Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet samt Mariachiara Pucci, Giulia Abate fra Universitetet i Brescia, Italien.
Måske du er interesseret i at læse om...
07. marts 2022
Proteinkvalitet får stigende betydning for flere i fremtiden
Når kosten bliver mere plantebaseret, vil proteinkvaliteten få betydning for at sikre, at kvaliteten i maden er god nok til at vedligeholde kroppens funktioner.
18. januar 2023
Ny rapport: Plantedrikke er ikke et alternativ til mælk
Ny rapport fastslår, at ”plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger.”
12. november 2024
Aminosyreprofiler i 32 forskellige fødevarer
Når kosten anbefales at være mere grøn, skal der fokus på de essentielle aminosyrer. Vi har kigget nærmere på de fødevarer, der bidrager med protein i kosten.