Ny analyse om børns tanker om madlavning og madmod
02. juni 2022
Arla Fondens årlige Børn, Unge og Mad-analyse er blevet offentliggjort. Der er fokus på madinspiration, motivation for madlavning og på, hvordan vi taler om kræsenhed.
Halvdelen af børnene er blevet kaldt kræsne, men næsten 8 ud af 10 synes selv, de er madmodige, og næsten 7 af 10 børn kan lide at smage nyt. Det er bare nogle af de interessante tal, der er kommet efter i Arla Fondens analyse Børn Unge og Mad. Børnenes stemme skal frem, så derfor er ca 1000 børn og 1000 forældre blev spurgt om børnenes erfaringer med og tanker om madlavning, madmod, sund mad og madinspiration.
Tre vigtige budskaber
Tre vigtige budskaber fra årets rapport, hvor besvarelserne kommenteres af eksperter indenfor eksempelvis madmod og sociale medier:
-
Børnene vil gerne lave mere mad, og mere indflydelse kan være vejen frem.
76% af de adspurgte børn kan godt lide at lave mad. 53% af de adspurgte børn vil gerne lave mere mad, og 66% af forældrene synes, børnene skulle lave mere mad. Udgangspunktet er godt, og vi kan hjælpe børnene på vej til mere madlavning ved f.eks., at give dem mere indflydelse på og frihed i deres madlavning og/eller give dem mulighed for at lave mad med deres venner.
-
Forældres rolle er stadig central for børns madglæde, i samspil med SoMe.
Mange af børnene finder madinspiration på sociale medier. Det er forskelligt, hvad drenge og piger ser og finder og hvilke kanaler de er særligt aktive på, men de forskellige kanaler giver hver især mulighed for at engagere børn i mad og madvaner. Forældrene skal dog huske på, at de ifølge børnene stadig er en vigtig kilde til inspiration, og kombination af snakken i hjemmene og sociale medier kan være vigtig.
-
Tålmodighed og eksperimenterende tilgang til mere madmod.
53% af børnene er blevet kaldt kræsne, halvdelen indenfor den seneste måned. 77% oplever dog sig selv som madmodige. Så i stedet for at stemple børnene som kræsne, hvis de er tilbageholdne med at smage på nyt eller mad, de husker som noget, de ikke kan lide, bør vi spørge ind, prøve igen og med andre udskæringer og tilberedninger og have tålmodighed.
Her kan du læse udvalgte kapitler, hele rapporten, talmaterialet og se eller gense webinaret