Ny forskning finder sammenhæng mellem vestlig kost under graviditet og udvikling af ADHD
04. april 2025
Man har længe vidst, at den gravides livsstil kan have stor betydning for barnet i maven. Nu viser et nyt studie fra Dansk Børne Astma Center ved Herlev og Gentofte Hospital i samarbejde med Københavns Universitet, at børn og unges risiko for at udvikle ADHD og autisme kan være forbundet med et vestligt kostmønster under deres mors graviditet.
I Danmark har vi set en stigning i forekomsten af ADHD og autisme de senere år, og selvom der er en tendens til arvelighed ved ADHD og autisme på mellem 70-80%, kan det ikke forklare stigningen alene. Derfor har forskningsgruppen, ledet af David Horder, forsøgt at afdække, om kostmønsteret, under moderens graviditet, kan påvirke børn og unges udvikling af ADHD og autisme senere i livet.
Sammenhæng mellem kostmønster og risiko for udvikling af ADHD og autisme
I studiet blev mødrenes kost vurderet ud fra, hvor tæt den var på et såkaldt vestligt kostmønster. Resultaterne peger på, at jo tættere mødrenes kost var på et vestligt kostmønster under graviditeten, desto større var risikoen for, at deres børn udviklede ADHD og autisme senere i livet.
"Jo mere vestlig kost en kvinde indtager under graviditeten, desto større ser risikoen ud til at være for, at barnet udvikler ADHD eller autisme. En vestlig kost er en kost med mere fedt, sukker og raffinerede produkter samt mindre fisk, grøntsager og frugt."
Hvad er et vestligt kostmønster?
Det nordiske landes kostmønster defineres ofte som vestligt.
Et vestligt kostmønster er præget af friterede fødevarer, fastfood, processerede kødprodukter, søde sager og snacks, og sodavand eller andre sukkersødede drikkevarer. Desuden ses ofte raffinerede kornprodukter og et højt indhold af tilsat sukker.
I et vestligt kostmønster ses der generelt et mindre indtag af frugt, grønt, fisk, fuldkornsprodukter og bælgfrugter.
Kilde: NNR 2023 (Dietary patterns – A scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023 - PMC)
Størst risiko tidligt i graviditeten
Studiet har fundet stærkest associationer til udvikling af ADHD og autisme ved et vestligt kostmønster tidligt i graviditeten (uge 10-18), i forhold til senere (uge 32-38). Dermed kan resultaterne pege på, at det er i starten af graviditeten, at fosterets hjerneudvikling er mest sensitiv og dermed mest påvirkelig overfor negative virkninger fra det vestlige kostmønster.
”Når vi sammenligner de fire kohorter i vores analyse, ser vi de stærkeste sammenhænge i første og andet trimester, hvilket tyder på, at hjernens udvikling i denne periode er særligt følsom over for de ernæringsmæssige påvirkninger fra moderen,” forklarer sidsteforfatter professor Morten Arendt Rasmussen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Selv små justeringer virker
Det vestlige kostmønster ser ud til at kunne påvirke det ufødte barn i morens mave i en negativ retning, i forhold til udvikling af ADHD og autisme. Heldigvis, skal der ikke store kostændringer til, før man ser bedring i risikoforholdene. Dette understreges af David Horner:
"Selvom det vestlige kostmønster ser ud til at have en ret negativ effekt på barnet, kan den nye viden, vi kommer med, også ses som en mulighed for at fremme sundere kostvaner under graviditeten. Selv små justeringer væk fra et vestligt kostmønster potentielt kan reducere risikoen for udviklingsforstyrrelser i hjernen."
Spis varieret og undgå et vestligt kostmønster
De officielle anbefalinger til gravide råder til, at man følger de officielle kostråd, hvilket indebærer, at man siger planterigt og varieret.
Planterig og varieret kost indeholder mange frugter og grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Derudover indeholder planterig og varieret mad også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en passende mængde kød.
Efterlever man så vidt muligt de officielle kostråd til gravide, vil man spise varieret. Som studiet viser, kan der ikke findes en sammenhæng mellem varieret kost og risiko for udvikling af ADHD og autisme.
Forskerne bag artiklen lægger selv op til, om der i de nuværende kostråd til gravide, er behov for ændringer. Hertil svarer Sundhedsstyrelsen i et skriftligt svar til DR Nyheder, at studiet ikke giver anledning til at rette i de officielle råd til gravide. For nu i hvert fald.
"Vi ændrer generelt ikke vores anbefalinger på baggrund af enkeltstudier. Når det er sagt, ser det medsendte studie ud til at være et spændende og stort studie, og derfor vil vi tage det med, når vi ser på de generelle anbefalinger igen."
Andre faktorer kan spille ind
Selvom studiet viser en sammenhæng mellem kostmønster og forekomst af ADHD og autisme, kan der ikke laves en direkte kausal årsagsforklaring. Det kan skyldes flere ting:
- Genetik og miljø spiller en stor rolle i udviklingen af ADHD og autisme med op til 80 % arvelighed
- De kvinder, der havde en mere vestlig kost, havde oftere højere et BMI, røg under graviditeten og brugte mere antibiotika, som i sig selv kan påvirke børns udvikling
Studiet har forsøgt at justere for disse faktorer, men kan ikke udelukke, at andre livsstilsfaktorer ud over kosten også spiller en rolle.
OM STUDIET
Studiet trækker på data fra 4 store kohorter med over 60.000 mor-barn-par i alt.
Der benyttes data fra fødevarefrekvensskemaer til at karakterisere de gravides kostmønstre, hvilket suppleres med data fra blodprøver hos både mor og barn, samt ADHD- og autismediagnoser hos barnet.
Den videnskabelige artikel er bragt i tidsskriftet Nature Metabolism.
Forskerne bag studiet er David Horner, Jens Richardt M. Jepsen, Bo Chawes, Kristina Aagaard, Julie B. Rosenberg, Parisa Mohammadzadeh, Astrid Sevelsted, Nilo Vahman, Rebecca Vinding, Birgitte Fagerlund, Christos Pantelis, Niels Bilenberg, Casper-Emil T. Pedersen, Anders Eliasen, Sarah Brandt, Yulu Chen, Nicole Prince, Su H. Chu, Rachel S. Kelly, Jessica Lasky-Su, Thorhallur I. Halldorsson, Marin Strøm, Katrine Strandberg-Larsen, Sjurdur F. Olsen, Birte Y. Glenthøj, Klaus Bønnelykke, Bjørn H. Ebdrup, Jakob Stokholm & Morten Arendt Rasmussen.
Måske du også er interesseret i...
De officielle Kostråd
Her kan du læse mere om De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Hvad er de 7 overordnede råd og hvem gælder de for? Få svar på spørgsmålene her.
Gravide og ammende
Læs med, når vi går i dybden med kostanbefalinger til gravide og ammende. Bliv klogere på de anbefalede kosttilskud, og hvad man som gravid skal undgå at spise.
17. januar 2022
Mejeri og fisk kan give overvægtige en bedre graviditet
Et højere indtag af protein giver færre komplikationer for overvægtige under svangerskabet
04. maj 2022
Proteinrig kost hos overvægtige gravide viser nye resultater
Nyere, dansk forskning viser, at en kost med et højt indhold af protein og komplekse kulhydrater mindsker vægtøgning og halverer antallet af kejsersnit.
Sunde Børn konferencen 2025
Sæt kryds i kalenderen: næste Sunde Børn konference afholdes den 18. juni 2025. Tilmeld dig nyhedsbrevet for at få information om program og tilmelding.
2024, Kostanbefalinger
Pjecen 'Mad til Børn' om gode madvaner og sund livsstil
Bestil eller download den nyeste udgave af 'Mad til Børn', hvori du kan få gode råd og anbefalinger til dit barns mad- og drikkeindtag fra de er 4 mdr til 6 år.